Procedee de vindecare a sufletului

de | feb. 7, 2024

 

Dacă eşti teolog, roagă-te cu adevărat; şi dacă te rogi cu adevărat, eşti teolog.” (Evagrie Ponticul)

 

Am discutat în emisiunea trecută despre metodologia psihoterapiei ortodoxe, abordând, pentru început, psihoterapia ortodoxă sau tămăduirea bolilor sufletești, arătând că Teologia este rod al psihoterapiei şi metodologie a ei. În cele ce urmează, ne-am aplecat asupra procedeelor de vindecare a sufletului.

Procedeele terapeutice folosite în Ortodoxie, fixate ca şi metode de purificare a sufletului, reprezintă condiţii subiective ale tămăduirii înscrise, alături de tămăduirea prin Sfintele Taine (condiţiile obiective), în condiţiile generale ale tămăduirii având drept model pe Marele Tămăduitor care este Hristos. Fiind o ştiinţă psihoterapeutică, Ortodoxia are datoria de a explica metodologia terapiei sufletului şi a minţii (care de multe ori, la Sfinţii Părinţi, alcătuiesc o singură unitate). Unul din mesajele pe care Biserica Ortodoxă trebuie să-l împărtăşească lumii contemporane atât de debusolate şi dezaxate este acela al existenţei de netăgăduit a bolilor sufletului (alături de cele ale trupului, mult mai uşor observabile, prin evidenţa lor pragmatică, de netăgăduit) şi, în acelaşi timp, al mijloacelor de vindecare a lor. Pentru a ne vindeca este esenţial să conştientizăm starea de boală care ne apasă şi să vrem a ne vindeca. Cunoaşterea de sine este primul  pas spre vindecare fiindcă omul care nu este conştient că suferă de o anumită boală nu se duce la doctor.

 

Icoane ale iubirii
Icoane ale iubirii
Procedee de vindecare a sufletului
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Despre perioada Triodului

Despre perioada Triodului

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni - Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica...