Profesoara Ana Baciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, condusă pe ultimul drum pământesc

de | oct. 18, 2023

Lect. Univ. Dr. Ana Baciu, fost cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, trecută la Domnul în ziua de 10 octombrie 2023, a fost înmormântată miercuri, 18 octombrie 2023, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Slujba înmormântării a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu un sobor de clerici.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și a transmis mesajul de condoleanțe al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. În cuvântul rostit cu această ocazie, Episcopul-vicar Benedict a evocat personalitatea profesoarei Ana Baciu și a vorbit despre virtuțile acesteia, o femeie credincioasă și un dascăl de vocație.

„Doamna profesoară Ana Baciu a lăsat ca lumina sa să-i lumineze pe studenții pe care i-a avut generație după generație, dar în același timp s-a smerit așa cum orice dascăl știe să se smerească, înțelegând că ea însăși a avut de învățat de la studenții săi și de la cei care i-au stat înainte în decursul timpului. (…) În această atmosferă solemnă, ne-am rugat lui Dumnezeu pentru odihna sufletului ei și, mai ales, am venit să ne manifestăm recunoștința pentru rodul muncii sale în facultatea noastră de teologie și nu numai”, a spus Preasfinția Sa.

Apoi, părintele prof. univ. dr. Ioan Chirilă a rostit necrologul și îndătinatele iertăciuni.

În cele din urmă, cortegiul funerar s-a deplasat spre locul rânduit din Cimitirul Central, unde lect. Ana Baciu a fost înhumată, alături de soțul ei, prof. Ionel Roman.

La slujba înmormântării au luat parte membrii familiei, apropiați, clerici, teologi, oameni de cultură, conducerea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, colegi și foști colegi profesori, precum și studenți teologi și foști studenți, pe care i-a format de-a lungul carierei sale profesionale. Printre cei prezenți s-au numărat: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, prodecanul facultății – pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, directorul de departament al facultății – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – pr. lect. dr. Liviu Vidican-Manci, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca – arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea și alții.

Printre profesori și studenți, Ana Baciu a fost cunoscută ca fiind una dintre cele mai dedicate profesoare pe care le-a avut instituția teologică clujeană. A format zeci de generații și a introdus în universul limbilor clasice mii de studenții.

Scurtă biografie

Profesoara Ana Baciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, condusă pe ultimul drum pământescAna Baciu s-a născut la data 1 iulie 1964, în localitatea Apahida, județul Cluj. În anul 1988 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În anul 1991 a obținut definitivarea în învăţământ, la Universitatea din Bucureşti, specializarea Limba şi Literatura Latină, iar în anul 2003 a obținut titlul de doctor în Filologie, la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca.

Între anii 1991-1996 a lucrat ca referent de specialitate, corector și redactor la Regia Autonomă Monitorul Oficial, Bucureşti. În perioada 1996-2000 a fost lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde a predat următoarele discipline: Limba latină, Limba greacă, Mitologie generală, Limba greacă biblică şi patristică. Din anul 2000 până la trecerea la cele veșnice a fost lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a predat Limba latină și Limba greacă.

A fost autoarea a numeroase volume, studii și articole de specialitate.

A trecut la Domnul în data de 10 octombrie 2023, în Grecia, după o grea suferință, aflându-se în grija fiicei sale, Helvia.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Alexandru Echim

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...