Prohodul Maicii Domului, cântat la Mănăstirea Nicula de zeci de mii de pelerini

de | aug. 15, 2023

La Mănăstirea clujeană Nicula, în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În acest timp, au cântat pricesne tinerele interprete din județul Bistrița-Năsăud, surorile Maria și Andreea Pavelean.

Apoi, de la ora 22:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, în sobor de preoți și diaconi, a oficiat Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale slujbei, alternativ, soborul de preoți și diaconi, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, și corul de maici al Mănăstirii bistrițene „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de zecile de mii de credincioși cu lumânări în mâini, așezați pe dealurile de lângă mănăstire.

Apoi, în sunet de clopot și toacă, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului. Alături de credincioși a cântat părintele Ioan Roman de la Parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din cartierul clujean Someșeni, și Pr. Ciprian Taloș de la Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca. După înconjurul bisericii, icoana a fost așezată din nou în biserica nouă, unde au putut să i se închine pelerinii veniți la hram.

Arhimandritul Dumitru Cobzaru: „Lumea de astăzi, prin păcatele ei, încearcă să nu aibă nicio legătură cu El”

Prohodul Maicii Domului, cântat la Mănăstirea Nicula de zeci de mii de pelerini

Un cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor de Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

„Gândul meu duhovnicesc este inspirat de la vizita Părintelui Efrem, starețul mănăstirii Vatopedu din Sfântul Munte Athos: „Datorită păcatelor noastre, a umanității, deși Dumnezeu Fiul s-a întrupat din Fecioara Maria, a devenit Om, lumea de azi caută cu orice preț să-l dezumanizeze pe om – pe Dumnezeu. Ori, Dumnezeu de aceea s-a întrupat ca să aibă  o legătură profundă cu noi.  Grija noastră părintească, a celor ce slujim sfintele altare, este să vi-L facem pe Dumnezeu și Om adevărat, precum L-a făcut Maica Domnului.

Nu avem voie să-L lăsăm pe Dumnezeu să se dezumanizeze!  Această grijă trebuie să fie și a dumneavoastră, a tuturor, dar, mai ales, a mamei creștine. Aveți grijă! Dacă reușesc să îl dezumanizeze pe Dumnezeu, reușesc să îi dezumanizeze pe copiii voștri. Europa creștină își pierde încet identitatea și scopul este să îl scoată pe Dumnezeu din viața noastră. Cum Îl păstrăm? Prin Maica Domnului! Dacă o avem pe Ea, îl avem și pe Dumnezeu întrupat în viața noastră.”

Apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...