Proiectul de la Cahul „Unire prin Cultură”

de | sept. 19, 2023

Povestea zilelor petrecute la Cahul le pot rezuma în câteva versuri ale lui Grigore Vieru din poezia „Scrisoare din Basarabia”:

În vremea putredă şi goală
Pe mine, frate, cum să-ți spun,
Pe mine m-au mințit la școală
Că-mi ești dușman, nu frate bun.
Din Basarabia vă scriu,
Dulci frați de dincolo de Prut.
Vă scriu cum pot şi prea târziu,
Mi-e dor de voi si vă sărut.

Cu prilejul sărbătoririi centenarului Înființării Episcopiei Cetății Albe-Ismail, a cărei succesoare este Episcopia Basarabiei de Sud și a 22 de ani de la reactivarea acesteia, la Cahul, în Republica Moldova am trait momente de bucurie, har și rugăciune cu totul special.

Astfel, în perioada 15-17 septembrie 2023, românii de pe ambele maluri ale Prutului au celebrat prin numeroase manifestări culturale, toate evocând tradiția istorică, culturală și de credință comune.

Prima zi a fost marcată de expoziția de icoane pe sticlă „Pictura de la Nicula, Arc peste timp. Icoanele expuse sunt pictate de vrednicul de pomenite Arhidiaconul Ilarion Mureșan de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula și fac parte din colecția privată a domnului Flavius Milășan, director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Despre însemnătatea momentului și despre importanța tehnicii folosite în lucrările expuse, ne-a vorbit prof. univ. dr Marcel Munteanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, un fin cunoscător al picturilor expuse la acest vernisaj.

Alături de studenți, cadre didactice și iubitori ai artei și numeroși cetățeni din Cahul, oaspeți de seamă au fost prezenți la acest eveniment:

Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud
Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei
Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu – Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei
Părintele Arhimandrit Exarh Casian Teoreanu al Episcopiei Basarabiei de Sud
Excelența Sa, dna Anca Corfu, Consul General al României la Cahul
Primarul Municipiului Cahul, dl Nicolae Dandiş
Viceprimarul Municipiului Cahul, dna Tatiana Romaniuc
Directoarea Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul, dna Rodica Panașescu
Directorul Filarmonicii din Cahul, dl Rotilă Ilie Croitoru
Directorul Teatrului „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, dl Gheorghe Mândru
Directorul Direcției Generale de Învățământ din Cahul, dl Valeriu Baban

Cu acest prilej, Corala Voci Transilvane a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca aflată sub bagheta maestrului Adrian-Nicolae Corojan, a susținut un concert care a însuflețit publicul prezent.
A doua zi, în prezența PS Părinte Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, a unui numeros sobor de preoți dar și a întregii comunități românești, și cu participarea Coralei Voci Transilvane a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, manifestările au continuat cu Sfințirea Bisericii Ortodoxe Române „Adormirea Maicii Domnului” de la Cucoara, din raionul Cahul, moment de o înaltă încărcătură spirituală și rezultatul unei munci imense realizată în colaborare de creștinii ortodocși din localitate alături multi alți enoriași, având tot sprijinul și suportul de la Episcopia Basarabiei de Sud și a parohului bisericii, părintele Andrei Apetrei.

Ultima zi a evenimentelor ce au marcat centenarul episcopiei Cetății Albe-Ismail a fost marcată de sfințirea raclei cu moaștele Sf. Dionisie și a primei Biserici Ortodoxe cu hramul Sfântului Dionisie, episcop al Cetății Albe-Ismail canonizat în anul 2018.

La 100 de ani de la înființare, aici este locul în care tot mai numeroși credincioși vin și se roagă la paraclisul cu hramul Învierii Domnului. Istoria zbuciumată a clădirii este parcă aidoma celor care au dăinuit în ciuda greutăților veacurilor. Și de aceea, bucuria celebrării a fost una mare, însemnată prin manifestări pe măsură.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Proiectul de la Cahul „Unire prin Cultură”
Loading
/

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA