Protopopul Aurel Munteanu, comemorat la 83 de ani de la moartea sa martirică | Sfânta Liturghie și Parastas la Catedrala Moților din Huedin

de | sept. 10, 2023

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Catedrala Moților din Huedin, cu prilejul omagierii protopopului erou și martir Aurel Munteanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 83 de ani, fiind ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul.

De la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor restrâns de clerici, în frunte cu protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, în prezența oficialităților locale, a numeroși credincioși și a câtorva rude ale protopopului martir Aurel Munteanu.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Veninul urii și leacul crucii”, în cadrul căruia a evocat personalitatea și spiritul jertfelnic al protopopului martir Aurel Munteanu.

 

„Îl cinstim pe Protopopul Aurel Munteanu, așezându-l în ceata martirilor pentru credință și neam. La împlinirea a 83 de ani de la moartea sa sa, ne uităm cu recunoștință și cu admirație la personalitatea acestuia și la efigia care i s-a asociat în istoria Bisericii și a neamului nostru, și încercăm pe viu să beneficiem de roadele jertfei lui. Acest exercițiu de evlavie firească și necesară se așează pe „felul cum și-a încheiat viața”, făcând din biografia sa o pagină de aghiografie recentă, prin detalii, limbaj și valoare simbolică. Dar, mai ales, prin atitudini”, a spus PS Benedict într-un articol redactat cu prilejul omagierii.

Cuvântul integral poate fi citit aici: Protopopul martir Aurel Munteanu, o lecție aghiografică la zi

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru elevii care luni, 11 septembrie, vor începe școala, iar la finalul Liturghiei le-a transmis un cuvânt de binecuvântare și le-a urat succes în noul an școlar.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de părintele Ștefan Tataru.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu și pentru plutonierul Gheorghe Nicula.

Apoi, preotul paroh Dan Ionuț Lupuțan, care este și protopop de Huedin, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, din partea Protopopiatului Huedin, acesta i-a oferit Preasfinției Sale o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae și Diploma comemorativă „Centenarul alegerii și instalării părintelui Aurel Munteanu ca protopop ortodox al Huedinului (1923-2023)”.

De asemenea, istoricul Nicolae Șteiu a rostit o alocuțiune și a subliniat importanța zilei.

Tot astăzi, ierarhul s-a recules la mormântul protopopului martir, aflat în curtea bisericii parohiale, lăcaș de rugăciune pe care l-a ctitorit.

Scurtă biografie

Protopopul Aurel Munteanu s-a născut la data de 2 mai 1882, la Merghindeal, Sibiu. A fost numit în funcție de Episcopul Nicolae Ivan, în anul 1923, pe seama Protopopiatului Huedin.

S-a remarcat de-a lungul timpului pe plan pastoral, edilitar, cultural și politic, fiind un apărător al credinței ortodoxe și un reprezentant de seamă al românilor din zona Huedinului.

A fost ucis pe 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la 2 zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ungariei a Ardealului de Nord. Este înmormântat în fața Catedralei Moților din Huedin, pe care a ctitorit-o.

Istoricul bisericii

Biserica cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Înălțarea Domnului”, supranumită și „Catedrala Moților din Huedin”, a fost edificată între anii 1931-1934, în stil neobizantin, fiind ctitorită de protopopul martir Aurel Munteanu.

A fost sfințită la data de 14 octombrie 1934, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, de vrednicii de amintire Episcopul Nicolae Ivan al Clujului și Episcopul Ioan Stroia al Armatei de la Alba Iulia.

În prezent, biserica parohială se află în proces de renovare capitală la exterior.

Lăcașul de cult este păstorit de preotul paroh Dan Ionuț Lupuțan, care este și protoiereul Protopopiatului Ortodox Huedin, avându-l alături pe preotul coslujitor Ștefan Tataru.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...