PS Benedict Bistrițeanul: „Biserica este acolo unde sunt credincioșii ei, acolo unde trăiesc, suferă și speră”

de | mart. 16, 2020

În Duminica a II-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama), 15 martie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit și a predicat la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

De la ora 10:00, în fața Catedralei, Părintele Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care protosinghelul Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei, și pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

După citirea evangheliei duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbind pe tema Biserica – Spital de campanie. 

„Un episcop contemporan din Occident îi îndemna pe preoți: «să ieșiți din biserici și din parohii, să ieșiți și să mergeți să căutați poporul lui Dumnezeu acolo unde este, acolo unde trăiește, acolo unde suferă, acolo unde speră». Spitalul de campanie, imaginea cu care îmi place să descriu această Biserică iesind, se caracterizează prin faptul că apare acolo unde se dau lupte. Nu este doar o structură solidă, dotată, unde te duci să te tratezi pentru micile și marile infirmități. Este o structură mobilă, de prim-ajutor, de intervenție, promptă, pentru a evita ca luptătorii să moară. Acolo se practică medicina de urgență, nu se fac investigații de specialitate. Biserica este înăuntru, dar Biserica este și afară. Biserica este acolo unde sunt credincioșii ei. Atâta timp cât sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu, zice Domnul, acolo este Biserica. Aproapele, care stă unul lângă celălalt, înseamnă membru al acestei Biserici, al cărei cap este Hristos.

Tocmai de aceea, nu ne temem ca Biserică, pentru că mai știm un lucru din Cuvântul Domnului Hristos, și anume că Împărăția lui Dumnezeu se ia cu asalt, se ia cu năvală. Nu vorbim doar despre slujbe romantice, bine cântate, frumoase, între ziduri pictate, cu haine, cu odăjdii minunate, ci vorbim de Biserică ca și lucrare a lui Hristos, mai ales la vreme de răstriște, la vreme de dificultate. Avem dreptul să fugim de orice în această lume, dar de un lucru să nu fugim: de Hristos și de Biserică., a spus PS Benedict.

De asemenea, ierarhul a arătat cum învingem moartea și cum dobândim iertarea păcatelor.

„Cum învingem moartea? Căutând iertarea păcatelor. Iertarea păcatelor se întâmplă în Biserică și în toate celelalte lucrări ale sale.”

„Primim Înviere prin iertarea păcatelor și primim sănătate trupească prin spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie, care este leacul nemuririi, este viața cea veșnică. Vremurile în care noi trăim sunt foarte mișcătoare. De la o zi la alta se schimbă situația, realitatea, și ne ia prin surprindere. Singura realitate care nu se schimbă este Hristos și Biserica Sa. Atâta timp cât cineva are frică de Dumnezeu, în sensul cel mai bun al cuvântului, și trăiește frumos, celelalte frici se micșorează până la dispariție. Însă când nu este frică de Dumnezeu apar nenumărate frici, și o frică naște pui, naște alte multe frici, până întratât încât atmosfera în care noi trăim poate să fie transformată întruna de mormânt, înainte ca noi să murim, prin panica care se generează în fața posibilei suferințe.”, a afirmat Preasfințitul Benedict, în omilia rostită.

 

În cadrul slujbei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu.

Mai multe fotografii AICI 

Sf. Liturghie – Catedrala Mitropolitană Cluj

Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Slujește și predică PS Părinte Benedict Bistrițeanul.

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Duminică, 15 martie 2020

Foto credit: Arhid. Dan Văscu / Radio Renașterea

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...