PS Iustin invită credincioșii la Marșul pentru viață: Fiecare copil zămislit în pântece este un proiect al lui Dumnezeu

de | mart. 15, 2024

Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a transmis joi un mesaj prin care invită credincioșii să participe la Marșul pentru viață. Ierarhul a anunțat că în eparhie au loc patru marșuri și a făcut un rezumat al activităților din Luna pentru viață 2024.

„Fiecare copil zămislit în pântece este un proiect al lui Dumnezeu unic și irepetabil realizat în parteneriat cu omul. Împiedicarea venirii pe lume a unui copil nenăscut înseamnă distrugerea unui proiect divin care nici nu ne putem imagina ce destin și ce misiune are de la Dumnezeu de îndeplinit pe pământ”, a transmis Preasfințitul Părinte Iustin.

„Poate un savant, un mare binefăcător sau om de știință care ar fi dus lumea la bine cu un pas înainte, un mare doctor fără de arginți, un mare compozitor sau scriitor, un păstor de suflete pilduitor și, de ce nu, un sfânt pe pământ și un om al lui Dumnezeu care să ajute și să salveze lumea prin viața lui sfântă și rugăciune neîncetată.”

Ierarhul a explicat de ce Marșul pentru viață este organizat anual în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, când Biserica celebrează zămislirea Pruncului Hristos în pântecele Maicii Domnului.

„Prin nașterea Lui din Fecioară, Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a proclamat viața omenească ca fiind un dar divin suprem, dăruit omului de Dumnezeu Creatorul la zidirea lui după chipul și asemănarea Sa.”

„Noi, creștinii, învățăm din fragedă copilărie că Biserica lui Hristos a fost și este ocrotitoarea vieții. Naște și crește viața în familie – «biserica cea mică», o binecuvintează și o sfințește, o crește, zidind-o și temeluind-o pe poruncile lui Dumnezeu și pe lumina Evangheliei lui Hristos – «Lumina Lumii» și viața vieții noastre”, mai afirmă părintele episcop.

Viața ca dar al lui Dumnezeu

Ierarhul o omagiază pe Maica Domnului și pe toate mamele creștine: „Creștinismul a declarat că femeia este egală cu bărbatul, și, mai mult decât atât, femeia mamă naște pruncii care sunt purtați în pântecele ei, «primul Rai» pământesc, și prin asumarea ei responsabilă și jertfelnică, plină de iubire și în deplină armonie cu Dumnezeu, care este stăpânul vieții și al morții”.

„Iată de ce Biserica lui Hristos promovează și apără viața ca dar al lui Dumnezeu!”

Episcopul Maramureșului și Sătmarului anunță că pe teritoriul eparhiei au loc patru marșuri pentru viață:

  • la Baia Mare, sâmbătă, 23 martie, cu începere din Piața Revoluției, la ora 15:00
  • la Satu Mare, în 23 martie
  • la Sighetu Marmației, în 23 martie
  • la Vișeu de Sus, în 25 martie

Pe parcursul Lunii pentru viață 2024, în protopopiatele din eparhie au loc acțiuni filantropice, dezbateri, conferințe tematice, iar ASCOR Baia Mare desfășoară o campanie de donare de sânge. Asociația „Mironosițele Femei” și alte organizații au anunțat și alte inițiative cu caracter filantropic și social.

„Vă așteptăm să vă alăturați nouă – tineri și vârstnici, părinți și copii dascăli de teologie, elevi seminariști și studenți teologi, păstori de suflete și credincioși, să purtăm cu nădejde lumina vieții aprinsă din «Lumina lui Hristos care luminează tuturor!»” îndeamnă Episcopul Maramureșului și Sătmarului.


Luna pentru viață desemnează o serie de manifestări care promovează frumusețea și importanța nașterii de copii și nevoia de sprijin în societate pentru mamele în criză de sarcină.

Activitățile de informare, educare și conștientizare pro-viață se desfășoară anual pe tot parcursul lunii martie, în numeroase localități din România și Republica Moldova, și culminează cu Marșul pentru viață, care promovează implicarea în sprijinul vieții și al femeilor.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Mânăstirii Ieud

Hramul Mânăstirii Ieud

În Duminica a III-a după Paști (a Sfintelor Femei Mironosițe), 19 mai 2024, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Ieud cu ocazia hramului și a binecuvântat lumânărarul nou construit....

Hramul Mânăstirii Rohia

Hramul Mânăstirii Rohia

Vineri, 10 mai 2024, de praznicul Izvorului Tămăduirii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea unui mare sobor de...

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Habra

Marţi, 7 mai 2024, în a treia zi a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Habra de la Groşi – Baia Mare, cu ocazia hramului sfântului locaş de închinare, în fruntea...