Psihoterapia ortodoxă sau tămăduirea bolilor sufleteşti

de | ian. 31, 2024

Omul este cât iubirea, măsura lui e dată de iubirea lui. Iubirea mea, măsura mea?” (Pr. Prof. univ. dr. George Remete, Leacuri contra evlaviei)

Am abordat în ultimele săptămâni, parcurgând serii de emisiuni grupate pe teme, în contextul mai larg al discuției noastre despre Psihoterapia de responsabilizare și psihologia existențialistă – alternative ale psihoterapiei convenționale, subiecte inedite, precum: Psihoterapia de responsabilizare în viziunea Părintelui Filothei Faros sau riscul de a iubi în psihoterapie, dar și Logoterapia lui Viktor Frankl și dinamica existențială, teme care au meritat, considerăm, toată atenția noastră, și ne-am întrebat, totodată, reflexiv, dacă ”bolile psihice sunt un mit sau o realitate explozivă”?...

În emisiunea de față ne-am aplecat asupra metodologiei psihoterapiei ortodoxe, abordând, pentru început, psihoterapia ortodoxă sau tămăduirea bolilor sufleteşti.

S-a spus despre ortodoxia contemporană că recuperează (reactualizează) sensul noțiunii de psihoterapie. Termenul de „psihoterapie ortodoxă” a apărut ca o adaptare firească a Bisericii la problemele conceptuale ale culturii contemporane, atât ca o provocare adresată tuturor psihoterapeuților, cât și ca o ieșire în întâmpinarea oamenilor. Ortodoxia nu aşteaptă sfârşitul istoriei sau al timpurilor. Trăind viaţa în Hristos, ne pregătim să întâmpinăm sfârşitul istoriei, experimentând astfel viaţa aşteptată după a doua venire a lui Hristos (Sfântul Simeon Noul Teolog). Ortodoxia oferă viaţă veşnică, transformând viaţa biologică, preschimbând şi sfinţind oamenii; ea este un mod de viaţă (un modus vivendi), cum spunea Părintele Rafail Noica. Viaţa duhovnicească este o călătorie dinamică ce începe cu Botezul, care este purificarea „chipului”, şi continuă printr-o vieţuire ascetică îndreptată spre dobândirea „asemănării”, adică a comuniunii cu Dumnezeu. În acest interval, iubirea îşi are locul ei bine conturat, constituind axa de echilibru, ţesătura ce împlineşte, lumina ce călăuzeşte. Esenţa creştinismului (a vieţii duhovniceşti) constă în vindecarea (sau tămăduirea) omului de patimi, astfel încât comuniunea uman-divin să fie posibilă.

 

 

Icoane ale iubirii
Icoane ale iubirii
Psihoterapia ortodoxă sau tămăduirea bolilor sufleteşti
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/hcontiu/" target="_self">Hadrian Conțiu</a>

Hadrian Conțiu

Hadrian-V. CONŢIU s-a născut la data de 27 aprilie 1977 în localitatea Râciu, judeţul Mureş. Este doctor în Geografie al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, şi doctor în Teologie al aceleiași universități, Facultatea de Teologie Ortodoxă, cu tema „Tămăduirea prin iubire” (2016), realizată sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Din anul 2000 este profesor titular de geografie la Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian” din Tg. Mureș, iar începând cu anul universitar 2020-2021 este cadru didactic asociat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este autor, coautor, editor și coordonator a 10 cărţi de specialitate, precum şi a două volume de versuri; a participat la numeroase manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale, publicând până în prezent peste 80 de studii în volumele acestora sau în reviste de specialitate. A primit, de asemenea, mai multe distincții și diplome de excelentă. În perioada 2010-2014 a fost membru al Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, precum și al Adunării Eparhiale și Consiliului Eparhial ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Emisiuni recente

Despre perioada Triodului

Despre perioada Triodului

Pe parcursul celor zece săptămâni ale perioadei Triodului (denumirea vine de la cartea de cult folosită la strană în aceste săptămâni - Triod, gr. „triodion”, trei ode sau imne, întrucât cântările Utreniei sunt structurate în câte trei cântări), începând cu Duminica...