Punerea pietrei de temelie pentru noua biserică din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa

de | feb. 6, 2024

Marți, 6 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit piatra de temelie pentru noua biserică din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a conducerii spitalului.

De la ora 15:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică și a binecuvântat locul unde va fi edificat viitorul lăcaș de cult. Biserica se va construi în curtea spitalului și va purta hramul „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”, păstrând hramul capelei care funcționează acum în incinta instituției medicale.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre importanța și rolul unui lăcaș de rugăciune în fiecare comunitate, precum și în incinta unui spital.

Alocuțiuni au rostit preotul din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa – pr. Alin Miheştian și  managerul Spitalului – Gabriel Lazany. Aceștia au mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor implicați în materializarea proiectului de edificare a bisericii. Conform acestora, biserica se va construi exclusiv din donații și sponsorizări, fără fonduri alocate din bugetul de stat.

Datorită extinderii și modernizării spitalului, dar și „din motive de siguranță privind securitatea la incendiu, capela creștin-ortodoxă din incinta spitalului va fi relocată, urmând a fi construită o bisericuță de incintă, pe locația fostului punct Trafo din fața spitalului”, a declarat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa – Gabriel Lazany.

Lăcașul de cult va fi construit în formă de cruce, având 12 m lungime, 6 lățime și 10 înălțime.

Managerul instituției, Gabriel Lazany, a precizat ca „până la finalizarea lucrării, serviciile religioase creștin-ortodoxe vor fi oferite atât în locația veche, cât și la patul bolnavului, la solicitarea pacienților sau aparținătorilor, de către preotul Alin Miheștian. Pacienții de alte confesiuni, la solicitare, pot beneficia de servicii religioase care vor fi oferite la pat”.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Wolf Art și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...