RAPORT. Patriarhia Română a oferit sprijin de peste 4,3 milioane € în criza Covid-19

de | mai 28, 2020 | Comunicate de presă, Pandemie coronavirus, Patriarhia română

[fblike]

Sectorul Social-Filantropic al Administrației Patriarhale a făcut public raportul activităților de sprijin oferite în timpul stării de urgență. În cele două luni, Biserica a oferit ajutoare în valoare totală de peste 4,3 milioane euro (20.896.872 lei) persoanelor vulnerabile și instituțiilor medicale afectate de pandemia Covid-19.

În 23 martie, Patriarhia Română a lansat platforma online ajutacubucurie.ro și linia telefonică TelVerde 0800.800.368. Prin intermediul acestora s-au primit atât cereri de ajutor, cât și oferte din partea celor care au vrut să sprijine: firme, donatori particulari, preoți, psihologi și voluntari pentru livrarea de produse la domiciliul celor vulnerabili și izolați.

Formularele completate de utilizatori pe platforma online și fișele de convorbire telefonică au fost direcționate în aceeași zi responsabililor desemnați de eparhiile din țară. Aceștia au raportat apoi modul de soluționare pentru fiecare caz în parte.

Sectorul Social-Filantropic al Administrației Patriarhale a încheiat opt contracte de sponsorizare pentru a distribui periodic alimente persoanelor vulnerabile, serviciilor sociale și unităților medicale din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Arhiepiscopia a colaborat cu Direcția Generală de Asistență Socială București în gestionarea cazurilor.

Platforma ajutacubucurie.ro a înregistrat în total 595 de oferte de voluntariat, 125 de cereri de ajutor din 20 de eparhii și 608 de donații în lei și valută în valoare totală de peste 221.000 lei.

La acestea se adaugă eforturile de sprijin coagulate în jurul platformelor de sprijin locale, înființate la nivelul eparhiilor din toată țara: linii telefonice, site-uri, pagini de Facebook prin care s-au primit cereri de ajutor și oferte de sprijin.

Unele eparhii, prin coordonatori desemnați și voluntarii proprii, mulți dintre ei preoți, au lucrat în parteneriat cu instituții ale statului, contribuind la rezolvarea cazurilor semnalate de Inspectorate Județene pentru Situații de Urgență, Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Consilii județene și Prefecturi.

Numărul total de beneficiari din țară a fost 180.667, din care: 38.141 de persoane plasate în izolare, 3.945 de persoane plasate în carantină, 78.841 de vârstnici singuri și fără sprijin, 59.740 de persoane vulnerabile social.

Ajutoarele, în valoare totală de 20.896.872 lei, au constat în: hrană caldă, pachete alimentare, apă îmbuteliată, cumpărături de strictă necesitate, plata facturilor, servicii de cazare pentru carantină, transport la servicii medicale, donații în produse igienico-sanitare și aparatură medicală, dispozitive electronice pentru educație de la distanță destinate elevilor.

Eparhiile au donat instituțiilor medicale echipament de protecție (măști, viziere, ochelari, combinezoane, mănuși, botoși), dezinfectanți și aparatură medicală.

Tipuri de dispozitivele medicale donate:

 • aparate de ventilare pulmonară și de asistare respiratorie;
 • aparate de testare COVID-19;
 • analizor de testare REAL TIME-PCR – sonde IOT din PVC;
 • kituri Diagnostic Station DS20;
 • teste COVID-19;
 • monitoare multi-parametru;
 • seturi de intubație endotraheală;
 • concentratoare oxigen;
 • aparat pentru terapii de substituire renală;
 • infuzomate;
 • aparat ecograf;
 • injectomate;
 • lămpi UV;
 • pulsoximetre;
 • tensiometre, stetoscoape, fixatoare branulă, termometre digitale, nebulizatoare;
 • dispozitiv de dezinfecție a autoutilitarelor;
 • electrocardiograf
 • video-laringoscop;
 • tunele dezinfectante cu triplă acțiune (pulverizare, lampă bactericidă cu raze ultraviolete și covor umed);
 • containere de triaj pacienți cu COVID-19.

În timpul stării de urgență, centrele sociale ale parohiilor și organizațiilor bisericești și-au adaptat activitatea la condițiile impuse de pandemie.

Cantinele sociale au livrat hrană cladă la domiciliu, nu la sediile lor, și au suplimentat numărul de porții pentru a distribui și personalului medical care a tratat pacienți cu Covid-19. Serviciile de consiliere și cele medicale și-au mutat activitatea online, iar centrele de zi pentru copii și vârstnici și-au suspendat temporar activitatea la sediu în perioada stării de urgență.

Descarcă de aici raportul integral.

Foto credit: Basilica.ro

Vezi și:

Ultimele articole

18 septembrie – Sfântul Eumenie, episcopul Gortinei

18 septembrie – Sfântul Eumenie, episcopul Gortinei

Sfântul Eumenie a trăit în secolul al VI-lea. După ce și-a împărțit averea săracilor, s-a călugărit. Pentru viața sa curată a fost ales episcop al Bisericii din Gortina. A mers și la Roma, mânat de dorința de a propovădui Evanghelia, iar de acolo a mers în Tebaida...

Mitropolitul Dosoftei și vremea primelor tipărituri

Mitropolitul Dosoftei și vremea primelor tipărituri

Mitropolitul Dosoftei, primul poet național, autor al primei Psaltiri în versuri, traducător și cărturar de seamă al Bisericii, s-a născut pe 26 octombrie 1624, la Suceava. În cadrul acestei ediții a emisiunii „Viața Bisericii”, împreună cu domnul dr. Mircea Gheorghe...

Hramul Mânăstirii Nicula, în condiții speciale

Hramul Mânăstirii Nicula, în condiții speciale

Pentru a veni în sprijinul credincioșilor care doresc să participe în acest an la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula, Arhiepiscopia Clujului, în consultare cu autoritățile județene, a decis luarea unor măsuri speciale pentru protejarea...

Slujbele vor putea fi oficiate din nou în interiorul bisericilor

Slujbele vor putea fi oficiate din nou în interiorul bisericilor

Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi, 16 iunie, că slujbele religioare cu participarea credincioșilor vor putea fi săvârșite din nou în interiorul bisericilor, cu respectarea unor norme de distanțare socială. „Patriarhia Română a primit cu bucurie decizia intens...