Reprezentanța Patriarhiei la Bruxelles: Raportul Matić amplifică diviziunile din interiorul UE

de | iun. 30, 2021

Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene a transmis că Raportul Matić amplifică diviziunile din interiorul Uniunii Europene cu privire la aspecte sensibile, care ar trebui reglementate exclusiv la nivel intern de fiecare stat membru, conform documentului fondator al Uniunii.

„În contrast flagrant cu Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, care prevede în mod clar că [reglementările în] domenii ca sănătatea și educația sunt exclusiv de competența statelor membre, Raportul Matić încearcă să creeze impresia unui consens global cu privire la subiecte care de fapt rămân extrem de sensibile în interiorul familiei statelor membre UE”, se arată într-o informare publicată pe site-ul reprezentanței.

„Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene ia act cu regret de acest rezultat, care este semnul unei tendințe tot mai pronunțate la nivel european de a înlocui protejarea drepturilor fundamentale – dreptul la viață, la libertate de conștiință și drepturile părinților – cu ideologii șocante care ignoră problemele și nevoile reale, amplificând în schimb diviziunile dintre popoare, culturi și state în Europa actuală.”

La dezbaterile din Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen (FEMM) a Parlamentului UE, „numeroși reprezentanți ai societății civile au subliniat contrastul flagrant dintre intenția nobilă a raportului și numeroasele lui aspecte controversate, care ies din aria de competență a Uniunii Europene”, informează reprezentanții BOR de la Bruxelles.

Raportul Matić a fost adoptat în cursul zilei de joi în Parlamentul European. Aspectele controversate sunt:

  • promovarea avortului;
  • criticarea dreptului cadrelor medicale la obiecția de conștiință;
  • promovarea educației sexuale obligatorii pentru copii începând din școala primară;
  • promovarea ideologiei de gen (care spune că genul masculin sau feminin nu are legătură cu sexul biologic, ci este o chestiune de alegere a persoanei).

Reprezentanța Permanentă a Bisericii Ortodoxe Române la Bruxelles este membră a Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE (CROCEU). Președintele reprezentanței este Părintele Mitropolit Nifon al Târgoviștei, iar vicepreședinte este Părintele Mitropolit Iosif al Europei Occidentale.

Biserica Ortodoxă Română este cea mai mare Biserică Ortodoxă din Uniunea Europeană.

Foto: Arhiva Parlamentului European

Sursa: basilica.ro

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Patriarhia română
Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor (2024) | Comunicat de presă

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor (2024) | Comunicat de presă

În ziua de joi, 13 iunie 2024, la ora 12:00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru libertatea poporului român, credinţa creștină şi ţară. Pomenirea...