Resfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Răscruci

de | sept. 3, 2023

În Duminica a 13-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor celor răi), 3 septembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Răscruci, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Preasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, edificată între anii 1938 – 1940. Restaurat și înfrumusețat în ultimii trei ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Episcopul-vicar Benedict, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, pr. prof. univ. dr. Gabriel Gârdan și pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, ambii cadre didactice ale Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, pr. Grigorie Foltiș – duhovnicul facultății, arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, secretarul eparhial al Episcopiei Sălajului – arhidiaconul Ionică Torcoș, preotul paroh Dan Balog, fostul paroh – preotul pensionar Ioan Câmpean, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Investiți ca iconomi ai lumii”, în care a explicat că Dumnezeu ne amintește că lumea aceasta este darul Său pentru noi.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Dan Balog a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Preasfinției Sale o bederniță. Totodată, primarul comunei Bonțida, Aurel Emil Cărhaț, i-a dăruit ierarhului o plachetă de recunoștință și o diplomă de excelență, precum și actualului paroh Dan Balog și fostului paroh Ioan Câmpean.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Dan Balog; fostului paroh Ioan Câmpean i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici, iar primarului comunei Bonțida, Aurel Emil Cărhaț, i-a acordat „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”. Membrilor Consiliului și Comitetului Parohial și altor binefăcători le-a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire.

Slujba a avut loc în prezența oficialităților locale, a fiilor satului, a numeroși credincioși și tineri îmbrăcați în straie populare. Printre cei prezenți s-au aflat primarul comunei Bonțida – Aurel Emil Cărhaț și primarul comunei Chinteni – Magdalena Lucia Suciu.

Întâlnirea fiilor satului

Sărbătoarea a continuat și în după-amiaza zilei, în curtea Şcolii Profesionale din Răscruci, unde localnicii au putut participa la manifestările organizate de autorități cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Cei prezenți s-au bucurat de un program variat (spectacol de folclor, concert de muzică clasică, lansare de carte şi activităţi sportive).

Scurt istoric

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj, a fost construită între anii 1938-1940, în timpul păstoririi preotului Ioan Ciacoi, fiind sfințită la data de 4 septembrie 1966, de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, preot paroh fiind Ambrozie Plăian. În anul 1987, vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira a sfinţit cele două clopote de 280, respectiv 360 kg. În 26 mai 2002, biserica a fost resfinţită de către Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Între anii 2014-2019, sub oblăduirea preotului Ioan Câmpean, s-au executat mai multe lucrări de înfrumusețare, dintre care amintim pictarea bisericii (realizată în tehnica frescă, de pictorul Florin Olari, împreună cu colaboratorii săi) şi edificarea unei noi catapeteasme, acestea fiind sfințite în 29 septembrie 2019, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Începând cu anul 2020, prin implicarea preotului paroh Dan Balog, biserica a beneficiat de o serie de lucrări de renovare și înfrumusețare: s-a înlocuit proscomidiarul, s-a cumpărat un nou set de Sfinte Vase şi alte obiecte liturgice, s-a înlocuit învelitoarea bisericii şi s-au montat cruci noi din cupru pe biserică, s-a reparat turnul bisericii şi s-a înlocuit integral mobilierul vechi din biserică, s-a înlocuit Sfânta Masă din Altar cu una din marmură masivă, s-a înlocuit gresia din Altar cu travertin din piatră naturală şi s-au înlocuit toate cele trei uşi de acces. La exterior, s-a montat o nouă tocătură (bazie) din metal şi un sistem de iluminat ambiental, s-a reparat şi zugrăvit complet exteriorul, s-a montat granit pe soclul bisericii, scările de acces în biserică au fost reconfigurate, s-au montat balustrade de protecţie pe scări şi s-au amenajat două terase noi.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Dan Balog, fiind ajutat în slujire de preotul pensionar Ioan Câmpean, fost paroh.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...