Resfințirea Bisericii din localitatea Pruni, județul Cluj

de | iul. 11, 2021

În Duminica a 3-a după Rusalii, 11 iulie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Pruni, județul Cluj.

De la ora 8:30, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat slujba de resfințire a lăcașului de cult, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care, în ultima perioadă, a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Episcopul-vicar Benedict a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

Din sobor au făcut parte: protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Călin Lazăr și alți preoți invitați.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat că privirea unui om este cea care spune totul despre ce se ascunde, de fapt, în inima sa.

 

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Călin Lazăr. Domnului Marian Radu i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar doamnei Elisabeta Suărășan i-a oferit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire le-a acordat celor care și-au oferit sprijinul în reabilitarea bisericii din sat.

Scurt istoric

Lăcaşul de cult din Pruni, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicat în urmă cu aproape o sută de ani, a fost restaurat în utimii ani, de sătenii care şi-au înfiinţat o organizaţie, „Pruni, satul meu şi al tău”.

Prin intermediul organizaţiei, localnicii au reuşit să strângă fondurile necesare pentru revigorarea satului, renovarea caselor vechi bătrăneşti, a drumului de la şoseaua principală, precum şi pentru restaurarea bisericii.

Satul clujean Pruni este filie a Parohiei Bobalna, din Protopopiatul Dej, cunoscută pentru evenimentul istoric „Răscoala țărănescă de la Bobîlna”, din anul 1437.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA