În Duminica după Nașterea Domnului, 29 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Sâniacob, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Filiei Sâniacob, Parohia Șirioara, Protopopiatul Beclean, care în ultimii ani a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

După slujba de resfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei – preotul Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Vicențiu Doru Zinveliu, preotul paroh Radu Viorel Petri, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre importanța ascultării, pornind de la exemplul Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului și Dreptului Iosif.

În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Dan Balog, pe seama Parohiei Răscruci, Protopopiatul Cluj I.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie și filie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Radu Viorel Petri, cu dreptul de a purta brâul roșu. De asemenea, toți cei care s-au implicat în viața și activitățile filiei Sâniacob, precum și alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

Localitatea Sâniacob este filie a parohiei ortodoxe Şirioara şi se afla la 2 km de şoseaua ce leagă Chiraleşu de Lechinţa. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost contruită în anul 1911, iar în anul 1931 a fost sfințită. În anul 2003 lăcașul de cult a fost renovat în totalitate, atât la exterior, cât și la interior, fiind pictat în tehnica tempera.

Foto credit: Pr. Paul-Valer Ziman / Dumitru Piteleac