Resfințirea Bisericii din localitatea Sâniacob, Protopopiatul Beclean

de | dec. 29, 2019 | Actualitatea religioasă

În Duminica după Nașterea Domnului, 29 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Sâniacob, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Filiei Sâniacob, Parohia Șirioara, Protopopiatul Beclean, care în ultimii ani a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

După slujba de resfințire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei – preotul Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Vicențiu Doru Zinveliu, preotul paroh Radu Viorel Petri, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre importanța ascultării, pornind de la exemplul Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului și Dreptului Iosif.

În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Dan Balog, pe seama Parohiei Răscruci, Protopopiatul Cluj I.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie și filie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul Radu Viorel Petri, cu dreptul de a purta brâul roșu. De asemenea, toți cei care s-au implicat în viața și activitățile filiei Sâniacob, precum și alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire.

Localitatea Sâniacob este filie a parohiei ortodoxe Şirioara şi se afla la 2 km de şoseaua ce leagă Chiraleşu de Lechinţa. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost contruită în anul 1911, iar în anul 1931 a fost sfințită. În anul 2003 lăcașul de cult a fost renovat în totalitate, atât la exterior, cât și la interior, fiind pictat în tehnica tempera.

Foto credit: Pr. Paul-Valer Ziman / Dumitru Piteleac

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

Hramul Așezământului pentru copii orfani de la Dorolea

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 24 septembrie 2023, zi în care este pomenit și Sfântul Cuvios Siluan Athonitul, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului,...

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sfințirea noii case parohiale din Sânmihaiu de Câmpie

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Sânmihaiu de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul...

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sfințirea capelei mortuare din Brăteni

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Brăteni, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Sfințirea capelei mortuare din Șieu-Odorhei

Joi, 21 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, de la ora...