Resfințirea Bisericii din Pădureni, comuna Chinteni, județul Cluj, la 100 de ani de la edificare

de | iul. 2, 2023

În Duminica a 4-a după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), 2 iulie 2023, zi în care este prăznuit și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Pădureni, comuna Chinteni, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă trasă de cai, care l-a transportat până în fața lăcașului de cult.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, edificată între anii 1922-1923. Restaurat și înfrumusețat în ultimii cinci ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Baia Mare – protos. Serafim Bilț, preotul paroh Ioan-Marius Gherghel, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Credința puternică, concretizată prin fapte”, dându-l exemplu în acest sens pe Sfântul Ștefan cel Mare. Acesta a întemeiat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gheorghieni.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan-Marius Gherghel a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfânta Treime, iar primarului comunei Chinteni, Lucia Magdalena Suciu, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Pădureni, i-a oferit o icoană cu Sfânta Maria Magdalena și Sfânta Muceniță Lucia Fecioara ținând în mâini biserica din Pădureni.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ioan-Marius Gherghel. Domnul Ioan Ionuț a primit Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Primarul comunei Chinteni – doamna Magdalena Lucia Suciu și domnul Vasile Salanță au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Viceprimarul comunei Chinteni – domnul Teodor Miron, domnul Florin Pop și domnul Dan Mureșan au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Pictorul asist. univ. drd. Gabriel Ștefan Solomon și familia Roba Petrică și Monica au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, cu senatorul Vasile Dâncu, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La slujbă au participat autorități civile și militare, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare.

În după-amiaza zilei, pornind de la faptul că în satul românesc tradițional, după slujbă, oamenii participau la hora satului, în localitate a fost organizat un spectacol extraordinar de folclor „La Pădureni este sărbătoare”.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Pădureni a fost ridicată între anii 1922-1923, la dorinţa localnicilor şi sub îndrumarea ieromonahului Antonie Bâznog venit din Muntele Athos. Sfinţirea acesteia a avut loc în 12/25 noiembrie 1923, sub omoforul vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan.

Vitregiile vremii au afectat lăcaşul de cult, localitatea fiind o bună bucată de timp pe linia de front în Al Doilea Război Mondial şi doar ulterior părintele Laurenţiu Bucur a reuşit să o refacă parţial. În perioada 2018-2023, biserica a beneficiat de o renovare capitală, după proiectul arhitectului George Gaveniuc. Lucrările de renovare au constat în consolidare, hidroizolare, pardosire cu gresie italiană şi încălzire, termoizolare, refaţadizare şi placare cu piatră naturală. Pictura a fost realizată de părintele Tuluc Damian cu fiii Daniel şi Lucian. Catapeteasma şi mobilierul bisericii au fost sculptate în lemn de stejar de către maestrul Viorel Mihiş din Maramureş, iar icoanele de pe iconostas au fost realizate de asist. asoc. univ. drd. Gabriel-Ștefan Solomon, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră.

Întregul efort a fost realizat sub coordonarea părintelui paroh Ioan-Marius Gherghel, cu sprijinul micii comunități parohiale în sânul căruia s-a jertfit. Suport material şi uman a venit şi din partea Primăriei comunei Chinteni, a Consiliului Judeţean Cluj, precum şi a Secretariatului de Stat pentru Culte.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...