Resfințirea Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tiha Bârgăului și binecuvântarea capelei mortuare din localitate

de | oct. 15, 2023

În Duminica a 21-a după Rusalii, 15 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și a binecuvântării capelei mortuare din localitate.

La intrarea în sat, conform tradiției, Mitropolitul Clujului a fost întâmpinat de călăreți îmbrăcați în costume tradiționale specifice Văii Bârgăului. Apoi, cu o caleașcă trasă de cai, ierarhul a fost transportat până în fața lăcașului de cult.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, edificată între anii 1852-1857. Înfrumusețat și restaurat în ultimii trei ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, Părintele Mitropolit Andrei a sfințit noul Altar de vară din curtea bisericii parohiale și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul de Gherla – preotul Iulian Paul Isip, preotul paroh Liviu Adrian Tomoroga, fostul paroh – preotul pensionar Ioan Fontu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la pilda semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți la misiune creștină eficientă.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele. La chinonic, interpretele de muzică populară Teodora Tomoroga, surorile Maria și Andreea Pavelean, Cristina Bugnar, Diana Ioana Hângănuț și Andreea Podișor au cântat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Liviu Adrian Tomoroga a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală desfășurată în cei 18 ani de slujire sacerdotală, Mitropolitul Andrei i-a acordat parohului Liviu Adrian Tomoroga „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar domnului Adrian Gâvan i-a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Primarul comunei Tiha Bârgăului – ing. Vasile Șut a fost distins cu „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a credinciosului”. Ionuț Gâvan, Nicolae Gâvan, Vasile Ilieș și Gavril Tonea au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni; Florin Șutu, Ioan Ilieș, Toader Gâvan, Teofil Vlad și Gavril Moișan au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar preoteasa Voichița Tomoroga și Nicolae Bortă au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

Binecuvântarea capelei mortuare

După oficierea Liturghiei, IPS Părinte Andrei a sfințit capela mortuară din localitate. Aceasta a fost edificată pe un teren pus la dispoziție de Parohia Tiha Bârgăului, iar investițiile au fost suportate de Primăria Comunei Tiha Bârgăului.

La eveniment au luat parte autorități locale, județene și centrale, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bârgăului. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan și prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tiha Bârgăului a fost construită între anii 1852-1857, prin jertfelnicia credincioşilor din zonă şi sub îndrumarea preotului Grigore Moisil. Iniţial, biserica a fost acoperită cu draniţă, pentru ca în 1892, prin grija protopopului Ioan Dologa, să fie înlocuită cu tablă.

De-a lungul timpului, biserica a fost restaurată și înfrumusețată de mai multe ori. Restaurări integrale au avut loc în 1932 (paroh fiind preotul Ioan Bal), în 1959 și 1971, sub coordonarea părintelui Victor Coşbuc, când lăcaşul a fost resfinţit (16 mai 1971) de Arhiepiscopul Teofil Herineanu, precum și între anii 1985-1993, sub coordonarea părintelui Ioan Fontu, astfel încât la data de 12 septembrie 1993, Mitropolitul Bartolomeu Anania a resfințit, la rândul său, acest edificiu.

În perioada 2020-2023, actualul preot paroh Liviu Adrian Tomoroga, bucurându-se de sprijinul comunităţii, precum şi de implicarea Consiliului Parohial şi a altor credincioşi apropiaţi, a început ample lucrări de modernizare şi reorganizare a lăcaşului de cult. Astfel, au fost restaurate pictura bisericii, iconostasul, acoperişul şi turnul, s-a refăcut faţada bisericii și au fost realizate două icoane de mozaic. În Altar a fost pusă o nouă Sfântă Masă din marmură de Vraţa şi au fost achiziţionate acoperăminte, veşminte, vase liturgice noi şi piese de mobilier. În exterior, curtea a fost reamenajată şi a fost ridicat un Altar de vară pictat, precum și un lumânărar. De asemenea, cu sprijinul Primăriei Tiha Bârgăului a fost construită o capelă mortuară.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...