România, reprezentată la Conferința „International Ecumenical Fellowship” de profesori și studenți teologi clujeni

de | aug. 5, 2022

În perioada 25 iulie – 1 august 2022, a avut loc în Liverpool cea de-a 46-a Conferință Internațională a International Ecumenical Fellowship. Din partea țării noastre au participat o delegație condusă de pr. conf. univ. dr. Cristian Sonea, alcătuită din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, (Arhim. Lect. Dr. Simion Pintea și Pr. Lect. Dr. Paul Siladi) studenți ai mai multor facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai și alte persoane dornice să cunoască alte tradiții creștine într-un climat irenic și prietenesc.

Întâlnirea bienală a IEF aduce laolaltă creștini din lumea întreagă uniți în jurul valorilor comune, sub semnul iubirii față de Mântuitorul Hristos. Ortodocși, catolici și creștini  aparținând mai multor confesiuni protestante s-au lăsat călăuziți de porunca biblică a iubirii aproapelui.

Într-una din seri s-a slujit și Vecernia ortodoxă, cu o rugăciune pentru binecuvântarea creației, o rânduială specială alcătuită de Patriarhia ecumenică, cu accent pe înțelegerea lumii create ca dar a lui Dumnezeu. Pe lângă atelierele de lucru și discuțiile din campusul Hope University din Liverpool, participanții s-au bucurat și de vizitarea orașului-port. Au vizitat Muzeul Sclaviei, Biblioteca metropolitană, Muzeul maritim, Catedrala Anglicană (cea mai mare catedrală din Anglia), Catedrala Romano-Catolică, Galeria de Artă și Biserica Ortodoxă Greacă Sfântul Nicolae unde au fost întâmpinați de cei doi preoți ai comunității.

Un moment cu totul deosebit a fost duminică, 31 iulie, când grupul de studenți, împreună cu profesorii, au participat la Sfânta Liturghie în mijlocul comunității românești din Liverpool. Emoții și bucurie au fost atât în sufletele românilor care trăiesc departe de țară, cât și inimile vizitatorilor, ziua căpătând o însemnătate aparte.

Experiența de la Liverpool a fost guvernată de o atmosferă de cordialitate, respect și înțelegere, premise ale unei întâlniri rodnice. Fiecare s-a întors acasă mai bogat: având prieteni noi, înțelegând .sensul mărturiei  ortodoxe într-un context plurriconfesional, plurietnic și multireligios și redescoperind valoarea credinței.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...