Să închidem uşile caselor şi să le deschidem pe cele ale sufletelor

de | apr. 17, 2020 | Spiritualitate

Singurătatea inimilor noastre este chemată astăzi să se întâlnească cu singurătatea lui Hristos cel crucificat, iar neliniştea ce ne frământă, să-şi găsească alinare în liniştea dătătoare de viaţă pe care doar el însuşi poate să o emane.

Pe culmea Golgotei, înălţat pe lemnul Crucii, Mântuitorul dă dovadă de o nobleţe sufletească aparte. Nu se plânge, nu caută alinare, nu se gândeşte la cosmetizarea neputinţei, nici nu vrea să pozeze într-un erou ce-şi ascunde suferinţa, ci dă dovadă de o asumare completă a supliciului. Una de-a dreptul pilduitoare. În plus, în ciuda durerii care-L copleşeşte, se gândeşte mereu la alţii. Pe Maica Sa o lasă în grija ucenicului iubit, pe cei ce l-au supus supliciului îi iartă, rugându-se Tatălui pentru odihna sufletului lor, iar tâlharului sincer îi oferă un bun nepreţuit, pe care nu l-ar fi putut altfel fura, „Raiul”.         Cercetătorii au demonstrat că în momentele de maximă tensiune iese la iveală adevăratul caracter al omului. Atunci se descoperă valoarea sa genuină. În cazul lui Hristos, aspecte precum altruismul şi iertarea, ce definesc nobleţea sufletească, sunt definitorii. Nici nu putea fi altfel.

Şi pentru că ne este pildă în toate, ar trebui să fie şi pentru noi. De-altminteri, socotesc că în astfel de momente, trebuie să ne gândim cu maximă seriozitate la aceste momente. Chemaţi să-i fim alături pe drumul Căpăţânii, întâlnim un om pentru care nu suferinţa proprie, sau durerea pe care o are de îndurat, reprezintă centrul universului. Dimpotrivă, ceilalţi şi starea lor determină acţiuni prompte şi bine ţintite. Alinarea durerii lor reprezintă parcă scopul lui Hristos.Maica e îndurerată, nu doar pentru că prin sufletul ei trece sabie în acel moment, ci şi pentru că rămâne fără alinare la bătrâneţe. Hristos ştie ce înseamnă acest fapt şi e milos şi cu alte mame. Văduva din Nain a simţit pe propria piele cât de mult ţine Hristos ca mamele să-şi aibă reazim bătrâneţelor. Ar putea să o lase pe propria sa mamă de izbelişte? Nici gând! Măcinat de durere, cu sângele şiroindu-i, Îşi adună puterile şi o lasă în grija ucenicului iubit. Desigur, o face şi mamă întregii umanităţi, tot atunci, dar asta vom conştientiza mai târziu. Apoi, se roagă pentru ucigaşi şi dă tâlharului Raiul. Prin toate acestea, ne arată calea şi punctează esenţialul.

În astfel de momente, când trăim într-o formă de clauzură, suntem chemaţi să închidem uşile caselor şi să le deschidem pe cele ale sufletelor. Asemenea lui Hristos, putem transforma suferinţa trupească într-un prilej de a-l iubi mai mult pe aproapele. Psihologul la superlativ, El ne arată aici că soluţia nu constă în externalizarea vinei, ci în altruism. În depăşirea blocajului pe care ni-l poate crea concentrarea pe ceea ce trăim, prin a oferi altora prioritate, chiar şi în momente în care noi înşine am avea nevoie să fim ajutaţi. Şi în aceasta constă statutul de „boier” al lui Dumnezeu, evocat cu atâta candoare de părintele Steinhardt. Să ne ajute Domnul ca, în vecinătatea lui Hristos cel răstignit, să răstignim şi patimile, şi ura şi răutatea şi să renaştem din supliciul lor, dragostea pentru aproapele!

Rămâneţi în dragostea lui Dumnezeu!

Cu preţuire, Ieromonahul Maxim

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Să închidem uşile caselor şi să le deschidem pe cele ale sufletelor
Să închidem uşile caselor şi să le deschidem pe cele ale sufletelor
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/maxim-morariu/" target="_self">Protos. Maxim Morariu</a>

Protos. Maxim Morariu

Doctor în teologie al Faculății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (Summa cum laude) și doctor în științe sociale al Universității Pontificale Angelicum din Roma (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,,Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate, Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016), Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), și a studiat la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia. A publicat, editat, coordonat sau tradus nu mai puțin de 32 de volume și peste 300 de studii și articole de specialitate în țară și străinătate. Este membru editorial a 8 reviste de specialitate (2 indexate Web of Science), membru fondator și redactor-șef al Revistei Astra Salvensis, recunoscută la nivel internațional, secretar științific al Despărțământului „Vasile Moga” al ASTREI Sebeș și al Centrului de Studii „Ioan Lupaș” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și cercetător asociat al Universității din Pretoria (Africa de Sud). Ca om de radio realizează emisiuni și rubrici pentru Radio Renașterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (București) și Radio Someș (Bistrița) și colaborează cu portalul doxologia.ro. Începând cu anul 2022 este de asemenea eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec (Canada).
Mai multe din Spiritualitate
Dascălilor, daţi-ne tineretul de care avem nevoie! | ÎPS Părinte Andrei

Dascălilor, daţi-ne tineretul de care avem nevoie! | ÎPS Părinte Andrei

Sosește toamna şi se deschid școlile. Cred că cea mai stringentă problemă, legată de viitorul nostru, este educația. Educație care nu-i făcută întotdeauna nici bine și nici cu dăruire. Înțeleptul Solomon ne face un îndemn imperativ și în același timp pragmatic:...

Casa Mariei şi a Martei | Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei

Casa Mariei şi a Martei | Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei

Și pe când mergeau ei, El a intrat într-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit în casa ei. Și ea avea o soră ce se numea Maria, care, așezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui (Luca 10, 38-39). În fiecare an, la sărbătoarea Adormirii Maicii...