Sărbătoarea icoanei Maicii Domnului „Prodromița” și a Sfântului Paisie Aghioritul marcată la Dej de Mitropolitul Clujului

de | iul. 12, 2016

Marți, 12 iulie 2016, o zi cu dublă însemnătate pentru creștinii ortodocși, Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie la biserica de la Spitalul municipal din Dej. Biserica de lemn ocrotită de Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian este, de astăzi, gazdă a unei copii a icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, icoană care a fost sfințită de Mitropolitul Clujului în această dimineață.

Înaltpreasfinția Sa a fost primit la ora 9:30 de un impresionant sobor de preoți, alături de credincioși, de personalul spitalului și de autoritățile locale din acest municipiu.

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe altarul de vară aflat în proximitatea bisericii de lemn, începînd cu ora 10:00.

În cuvântul de învățătură, părintele Mitropolit le-a vorbit credincioșilor prezenți, raportându-se la locul unde s-a săvârșit Sfânta Liturghie, despre Mântuitorul Hristos ca „Mare Doctor” al sufletelor și al trupurilor. De asemenea le-a oferit câteva informații despre icoana „Prodromița” a Maicii Domnului din Sfântul Munte Athos și câteva date biografice cu privire la Sfântul Paisie Aghioritul, a cărui pomenire o facem astăzi.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „A Capella” de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul duhovnic al spitalului, părintele Pavel Pop, a primit din partea Înaltpreasfințitului Andrei cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, „Crucea Arhiepiscopală”.

În cuvântul său, părintele Pavel a prezentat un scurt istoric al bisericutei de lemn, care este amplasată în curtea spitalului din Dej, amintind de parcursul ei din comuna Sebiș, județul Bistrița-Năsăud și până aici, în centrul municipiului Dej.

De asemenea, protopopul Dejului, părintele Ioan Buftea a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei sărbători, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru bucuria pe care le-a făcut-o dejenilor de a se mai afla încă o dată în mijlocul lor, părinților, și tuturor celor care au asistat la Sfânta Liturghie.

Trebuie să amintim că altarul de vară pe care s-a săvârșit Sfânta Liturghie este construit din materialele din care a fost ridicată bisericuța provizorie a parohiei „Sfântul Nectarie” din Dej, parohie păstorită de protopopul Dejului, părintele Ioan Buftea. De asemenea, din materialele rămase după demolarea bisericii provizorii s-a construit în curtea spitalului și un birou confesional, unde bolnavii, pacienții, dar și personalul din spital pot beneficia de asistență religioasă din partea părintelui Pavel Pop, ne-a transmis colegul nostru, arhid. Dan Văscu

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA