Se împlinesc 163 de ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Sofronie Miclescu

de | mai 18, 2024

În data de 18 mai 1863 trecea la cele veșnice Mitropolitul Sofronie Miclescu, recunoscut ca unul dintre susținătorii Unirii Principatelor Române.

A intrat în viața monahală în anul 1818 la Mănăstirea Secu, de unde a trecut la Mănăstirea Neamț, fiind hirotonit ierodiacon în 1821 și ieromonah trei ani mai târziu, în 1824.

În data de 26 mai 1826 a fost ales Episcop la Huși și hirotonit arhiereu în data de 3 iunie a aceluiași an. A fost ales Mitropolit al Moldovei 15 ani mai târziu în 10 februarie 1851.

Din cauza situației politice a fost suspendat în data de 7 noiembrie 1860, motiv pentru care la 18 ianuarie 1861 se retrage din funcție.

În calitate de Mitropolit al Moldovei a fost unul dintre susținătorii Unirii Principatelor, fiind președintele Divanului Ad-Hoc al Moldovei, în perioada septembrie – decembrie 1857, și al Adunării elective din 5 ianuarie 1859, care l-a ales ca domn pe Alexandru Ioan Cuza.

A întreprins o activitate culturală bogată, traducând din grecește lucrarea „Povățuitoriu la împărăția cerurilor” a Episcopului Inochentie de Kamceatka, devenit apoi Mitropolit al Moldovei. Totodată, a tradus și acatistele anumitor sfinți, tipărite la Mănăstirea Neamț.

Ca mitropolit, a tipărit la Mănăstirea Neamț câteva ediții ale unor cărți de slujbă, precum și „Viețile Sfinților”, în 12 volume, după traducerea ierodiaconului Ștefan de la Neamț (1854-1855).

A trecut la cele veșnice la Mănăstirea Slatina în 18 mai 1861, fiind înmormântat la Mănăstirea Neamț.

Foto credit: Thank you Romania / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Arhimandritul Iachint Unciuleac s-a născut în data de 10  septembrie 1924 în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, județul Iași, primind la botez numele Ioan. La vârsta majoratului a participat la Al Doilea Război Mondial, după care s-a înscris la Școala de Cântăreți...

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

Cu 84 de ani în urmă, în 10 septembrie 1940, Părintele Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului, trecea la cele veșnice ucis de un grup de soldați străini adepți ai unei ideologii naționaliste extremiste. Martiriul său s-a datorat faptului că  era recunoscut ca...

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...