Seară extraordinară de muzică și poezie, dedicată Zilei Culturii Naționale 

de | ian. 11, 2018

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, organizează luni, 15 ianuarie 2018, o seară extraordinară de muzică și poezie, dedicată Zilei Culturii Naționale.
Manifestarea, care va avea loc de la ora 19.00, în Sala „Episcop Nicolae Ivan” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului din Piața Avram Iancu nr.18, va marca într-un mod deosebit Ziua Culturii Naţionale și împlinirea, pe 15 ianuarie 2018, a 168 de ani de la nașterea poetului român Mihai Eminescu. Astfel, vor avea loc evocări, recitaluri de poezie și de muzică populară și cultă.

Seară extraordinară de muzică și poezie, dedicată Zilei Culturii Naționale Profesoara de limba română Cristina Popescu, de la Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” va evoca personalitatea poetului Mihai Eminescu, iar actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național Cluj va recita poezii ale marelui poet român. În cadrul manifestării va evolua Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT, dirijor prof. Ovidiu Barteș, care va prezenta prelucrări folclorice ale unor compozitori români, precum Tudor Jarda și Ciprian Porumbescu. Totodată, interpreta de muzică populară Mariana Morcan, mezzosoprana Lavinia Bocu, baritonul Cătălin Nistor și tenorul Alexandru Mânzat vor aduce în atenția publicului spectator momente muzicale deosebite, majoritatea pe versuri eminesciene.
Evenimentul, prezentat de Grigore Sâmboan, va fi transmis în direct de radio Renașterea, iar intrarea este liberă!

Seara extraordinară de muzică și poezie dedicată Zilei Culturii Naționale este prima manifestare culturală din 2018 a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și reprezintă debutul proiectelor culturale pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Instituţia îşi propune ca toate proiectele culturale ale anului 2018 să se desfăşoare sub genericul Centenarului.
Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naţionale începând cu anul 2010, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Această zi a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA