Ședința administrativă a preoților din Protopopiatul Ortodox Cluj 1

de | nov. 17, 2023

Biserica cu hramul „Sfânta Treime” a fost, joi, 16 noiembrie, gazda ședinței administrative a preoților arondați Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1. Întâlnirea a debutat la ora 10, potrivit tradiției, cu slujba Te Deum, oficiată de părinții Cercului Preoțesc Căianu. Pe ordinea de zi s-au aflat în discuție chestiuni administrative obișnuite.

Slujirea aproapelui a reprezentat tema abordată la ședința administrativă a preoților din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj 1, inspirat aleasă, în acord cu perioada Postului Nașterii Domnului Hristos. Conștientizând dimensiunea filantropică pe care o comportă lucrarea Bisericii, preoții au fost îndemnați să manifeste responsabilitate în virtutea vocației și să acorde o atenție deosebită strângerii de alimente, haine și medicamente pentru familiile defavorizate și persoanele vârstnice sau singure, mobilizând credincioșii în direcția practicării milosteniei, expresie concretă a iubirii smerite față de Dumnezeu și față de aproapele.

În calitate de amfitrion, Pr. Protopop Dan Hognogi le-a transmis preoților să urmeze cu strictețe programul liturgic din perioada Postului Nașterii Domnului Hristos, precum și programul catehetic prevăzut, alcătuit de către Departamentul de Misiune și Cateheză al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În acest sens, preoților le-a fost pus la dispoziție materialul suport pentru catehezele dedicate perioadei, acestea fiind alcătuite și rostite de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în cadrul Programului catehetic „O seară cu Domnul Hristos și cu Preacurata Sa Maică”, susținut la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Catehezele au fost culese de Pr. Raul Vasile Pap, coordonator al Departamentului de Misiune și Cateheză. Preoții le vor vorbi în acest an credincioșilor despre „Cele 7 trepte ale despătimirii omului”, acestea fiind credința, frica de Dumnezeu, pocăința, înfrânarea, răbdarea, nădejdea și nepătimirea sau unirea cu Hristos.

De asemenea, Pr. Protopop i-a îndemnat pe preoți să-i încurajeze pe credincioși să se spovedească și să le vorbească despre importanța postului, a rugăciunii și a milosteniei, indicatori ai credinței, arătând că practicarea lor este cale spre mântuire. În egală măsură, preoții au fost informați despre faptul că în Duminica întâi din post, potrivit cutumei, se citește în fiecare parohie Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după cum tot în această duminică este anunțată colecta din Postul Nașterii Domnului Hristos, care se va realiza în bani, alimente, haine și medicamente, după modelul colectelor realizate de Sf. Ap. Pavel.â

Sumele adunate prin bunăvoința credincioșilor, precum și alimentele, hainele și medicamentele vor fi direcționate, ca în fiecare an, către cei aflați în nevoi și în lipsuri, respectiv familiilor defavorizate, cu mulți copii, precum și persoanelor vârstnice și persoanelor singure, fără copii sau rude.

În același scop se înscrie și campania organizată de Parohia Adormirea Maicii Domnului din cartierul clujean Mănăștur, intitulată sugestiv „Încalță un copil”, prin care aproape 100 de copii din mediul rural, provenind din familii defavorizate, vor primi încălțăminte nouă prin bunăvoința unor oameni cu suflet mare. În acest sens, Pr. Protopop solicită sprijinul preoților din Protopopiatul Cluj1, în vederea identificării familiilor nevoiașe.

Text și foto: Pr. Cristian Marius FOCȘANU

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...

Agenda ierarhilor la sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe

Agenda ierarhilor la sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și...

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

Hramul Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” din Dej

La Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Municipiul Dej au debutat duminică, 21 aprilie 2024, evenimentele dedicate prăznuirii sfântului ocrotitor. Cu acest prilej, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului,...