La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, în Sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, s-a desfăşurat adunarea anuală a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a Episcopiei Române a Maramureşului şi Sătmarului. Întâlnirea a avut loc joi, 8 februarie, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
Lucrările şedinţei au început cu o rugăciune de binecuvântare. A fost aprobat Raportul de activitate pe anul trecut, precum şi proiectul de buget pe anul acesta. Au luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi mai mulţi părinţi protoierei, apreciind ca foarte bună activitatea pe anul care a trecut. Cei trecuţi la Domnul în anul care a trecut au fost comemoraţi printr-un moment adecvat.
„A avut loc astăzi şedinţa anuală C.A.R., care este o instituţie care funcţionează pe lângă Episcopiile din Patriarhia Română. La noi această instituţie a fost înfiinţată în urmă cu 32 de ani, adică în 1992, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, de îndată ce Episcopia noastră, reînviată, reînfiinţată, a primit un sediu pe str. Avram Iancu nr. 5 şi a putut oferi o încăpere unde să funcţioneze această instituţie. Instituţia este una de ajutor, ajutor pentru familiile preoţeşti care trec prin situaţii dificile, cum ar fi pierderea unui membru al familiei sau alte încercări grele şi este o instituţie care a funcţionat şi înainte de 1990. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian cu bucurie a aprobat înfiinţarea acestei instituţii, deoarece avea practica de la Cluj, de la Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului, unde a fost Episcop Vicar 17 ani. Este o lucrare deosebită şi o activitate dinamică, condusă astăzi, ca instituţie în subordinea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, de Părintele Mihai Tira, un strănepot al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, foarte cuminte, foarte serios şi conştiincios, cu multă bunăcuviinţă şi cu multă aplicare asupra lucrării sfintei noastre Biserici şi din Raportul anual pe care l-am ascultat rezultă că au un excedent, un sold de aproximativ 500.000 lei, că au dat ajutoare foarte multe şi acolo unde a fost nevoie şi fac faţă acestor solicitări. Fondul creat este din cotizaţiile membrilor, care sunt în număr de peste 700 clerici şi neclerici, care slujesc Biserica noastră Ortodoxă, adică Episcopia noastră în cele două judeţe şi ce este minunat este faptul că au oferit ajutoare Sectorului social-filantropic sau persoanelor aflate în dificultate în ultimii 10 ani în valoare de aproximativ 200.000 lei. Nu-i puţin lucru acesta şi au oferit ajutoare unor situaţii grele, unor cazuri dificile şi care au avut mare nevoie de ajutor. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toată activitatea pe care o desfăşoară şi ne rugăm ca să le dea mai departe putere şi înţelepciune ca să chivernisească banii pe care îi adună împreună în aşa fel, încât să poată oferi cât mai multe ajutoare la cât mai multe persoane care au nevoie de intervenţia Bisericii şi a instituţiilor ei în viaţa lor. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
„După 32 de ani de activitate neîntreruptă, iată-ne din nou la momentul de bilanţ pe anul 2023 al Casei de Ajutor Reciproc din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a spus Părintele Mihai Tira, preşedintele C.A.R. Scopul principal al Casei de Ajutor Reciproc este să acorde împrumuturi membrilor săi. În prezent avem 710 membri preoţi şi angajaţi bisericeşti care beneficiază de împrumuturi, pe care le acordăm dintr-un fond acumulat de-a lungul timpului din cotizaţiile membrilor. De asemenea, Casa de Ajutor Reciproc acordă ajutoare nerambursabile pentru naştere de copii şi pentru decese în familie. Anul acesta s-au acordat ajutoare de naştere la 13 persoane dintre memebrii de drept. Ajutoare de înmormântare s-au acordat la 7 persoane, în valore de 3.000 lei, aşa cum a aprobat Adunarea Generală a C.A.R. Un alt obiectiv al C.A.R. în următorii ani este să achiziţionăm un sediu propriu în blocul din vecinătatea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, acolo unde sperăm să reuşim să ne desfăşurăm activitatea filantropică pe următorii ani.”
AUTOR: Andrei Fărcaş | Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol