Sfânta Liturghie de hram la biserica din Rozavlea

de | sept. 11, 2023

Vineri, 8 septembrie 2023, de praznicul Naşterea Maicii Domnului, hramul bisericii din Rozavlea, localitatea de naştere a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, mii de credincioşi s-au adunat pentru a se ruga împreună cu Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului şi cu soborul slujitor. De când a fost ridicat la treapta Arhieriei, în urmă cu 29 de ani, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin nu a lipsit de la nicio Sfântă Liturghie oficiată cu ocazia hramului acestui sfânt locaş de închinare.

„Hramul bisericii din Parohia Rozavlea Centru, Naşterea Maicii Domnului, din 8 septembrie, în fiecare an adună multe mii de credincioşi, pentru că este ultima sărbătoare în care au loc procesiuni închinate Maicii Domnului”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie de hram la biserica din Rozavlea„Sărbătorile aici, pe Valea Izei, încep cu Buna Vestire, la Parohia Ieud, apoi Adormirea Maicii Domnului, la Mănăstirea Moisei, şi se încheie cu Naşterea Maicii Domnului, la Rozavlea, când se fac procesiuni impresionante şi de o frumuseţe şi de o unicitate rară. Am revenit în Parohia Rozavlea, cum o facem în fiecare an, pentru că din 1971, când Patriarhul Iustinian Marina a sfinţit această biserică, n-a lipsit niciodată Arhiereul. De când s-a reînfiinţat Episcopia noastră, împreună cu Înaltpreasfinţitul Justinian şi acum cu Preasfinţitul Timotei, avem grijă ca în fiecare an să fie slujbă arhierească. De obicei venim noi, fiind satul nostru natal, fiind fiu al satului, să le facem bucurie preoţilor. Sunt trei preoţi aici. Sunt trei parohii în localitatea Rozavlea, aproape 3.000 de suflete, mulţi plecaţi în străinătate, poate 40-50%, la lucru. Venim în fiecare an, pentru ca să cinstim pe Maica Domnului şi evenimentele care au avut loc aici. Să nu uităm că în urmă cu 20 de ani a avut loc un eveniment fără precedent, fiind prima Sfântă Liturghie săvârşită de doi Patriarhi, Teoctist al României şi Petros al VII-lea al Alexandriei Egiptului, într-o atmosferă cum n-a mai fost vreodată, pentru că în 1971 eram în timpul comunismului. În 2003 eram, deja, scăpaţi de comunism şi eram în libertate. Şi a fost un eveniment şi acela fără precedent, pentru că, pentru prima dată, doi Patriarhi Apostolici, până la urmă şi Patriarhul României este un Patriarh Apostolic, pentru că noi suntem încreştinaţi de Sfântul Apostol Andrei. Biserica noastră este de sorginte apostolică. Deci doi Patriarhi Apostolici şi mulţi ierarhi, mitropoliţi şi membri ai Sfântului Sinod, Arhiepiscopi şi Episcopi, au fost prezenţi la acel eveniment şi de aceea a sporit frumuseţea sărbătorilor şi sfinţenia locului. Venim cu bucurie, mângâiaţi de Dumnezeu şi de amintirile copilăriei noastre, pentru că, uitându-ne la coconii aceştia mici, ne gândim că şi noi am fost aşa. Când Patriarhul Iustinian Marina a venit, eu aveam 10 anişori şi m-am apropiat şi m-am atins de el, de hainele lui, cum se ating copiii acum de veşmintele preoţilor şi ale Arhiereului şi primesc multă binecuvântare şi mult har totdeauna. Nu este o simplă formalitate atingerea de veşmintele sfinţite. Se primeşte binecuvântare şi har. Să fie harul lui Dumnezeu şi binecuvântarea şi ocrotirea Maicii Domnului peste această localitate, peste păstori, peste credincioşi, peste acest ţinut, peste credinţa vie a maramureşenilor, peste familiile noastre binecuvântate, peste şcoala care, iată, începe peste câteva zile şi elevii care vor începe un nou an şcolar şi dascălii care îi aşteaptă să îi lumineze şi să-i pregătească aşa cum o face familia şi Biserica pentru a deveni stâlpi ai societăţii şi fii ai Bisericii şi ai neamului nostru românesc. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Sfânta Liturghie Arhierească

Ca în fiecare an, Sfânta Liturghie de hramul Naşterea Maicii Domnului s-a oficiat şi de data aceasta în Altarul de Vară al bisericii, spaţios şi frumos pictat, pregătit de sărbătoare. Au făcut parte din sobor Pr. Drd. Adrian Dobreanu, responsabil comunicaţii media on line al Episcopie, Pr. Vlad Călin, secretar protopopesc Vişeu, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Mănăstirii Strâmtura, Protos. Iosif Petra, egumenul Mănăstirii Dragomireşti,  Pr. Grigore Andreica, protopop onorific de Vişeu, fost paroh aici, Pr. Gavriş Vancea din Săliştea de Sus, Pr. Dumitru Iuga din Săcel I, Pr. Nicolae Pintea din Săliştea de Sus, Pr. Sorin Ferenţ din Botiza, Pr. Daniel Magdău din Şieu, Pr. Bogdan Cupşa din Leordina, Pr. Marian Bilţ din Baia Mare, Pr. Simion Iuga din Năneşti, Pr. Ioan Vlad din Rozavlea Şesu Mănăstirii, Pr. Simion Smicală din Sâlţa, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Diac. Andrei Mitruţ Vlad, Ipod. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă au cântat surorile Susana şi Daciana Vlad, împreunăSfânta Liturghie de hram la biserica din Rozavlea cu cumnata lor, preoteasa Raluca Florentina Vlad. În timpul Sfintei Liturghii, la momentul consacrat, a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Andrei Mitruţ Vlad, pe seama parohiei Glod, Protropopiatul Sighet, a cărei biserică are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, post pe care îl ocupă pe bază de concurs. Este orfan de tată de la 14 ani. La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu poporul europarlamentarul Cristian Terheş, teolog de formare, prefectul Rudolf Stauder, primarul comunei Rozavlea, Vasile Mârza, primarul comunei Mireşu Mare, Ioan Mătieş, Maica stavroforă Mihalela Popan, stareţa Mănăstirii Ieud, Col. r. Ştefan Bora, absolvent de teologie, care a cântat în Grupul „Theologos”, Doru Dăncuş.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a rugat pentru toţi elevii care vor începe şcoala luni, 11 septembrie 2023. De o frumuseţe aparte au fost procesiunile din Leordin Centru, împreună cu preotul Bogdan Cupşe, din Şieu centru, împreună cu preotul Daniel Magdău, şi din Săcel 1, împreună cu preotul Dumitru Iuga, o procesiune formată din 40 de tineri între 4 şi 18 ani. „Încercăm să păstrăm a ceastă tradiţie sfântă cu procesiunea din Săcel, care aduce multă bucurie duhovnicească”, spunea preotul paroh Dumitru Iuga.

Cuvântul de învăţătură

Un larg şi frumos cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin despre praznicul Naşterea Maicii Domnului şi viaţa ei sfântă trăită o viaţă în rugăciune.

„Suntem în zi de mare sărbătoare, sfântă şi dumnezeiască, mare şi împărătească, pentru că Naşterea Maicii Domnului este praznic împărătesc, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De ce se numesc unele praznice împărăteşti, închinate Mântuitorului şi Maicii Domnului sau legate de persoana Mântuitorului? Pentru că Iisus Hristos este împăratul Cerului şi al Pământului, Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor şi Maica Domnului este Împărăteasa Cerului şi a Pământului, mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii. Însuşi numele de Maria, pe care Sfinţii, Drepţii şi Dumnezeieştii ei părinţi, desigur, inspiraţi de Arhanghelul Mihail, care a vestit şi Naşterea Maicii Domnului, ca şi Naşterea Mântuitorului, le-a spus cum să-i pună nume, Maria sau Miriam. În limba ebraică înseamnă împărăteasă sau doamnă. Aşa se tâlcuieşte.”

Sfânta Liturghie de hram la biserica din Rozavlea  Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit şi despre Maica Domnului ca mamă: „Prin Maica Domnului, când o privim, privim fiecare pe mama noastră. Pentru fiecare dintre noi mama a fost sfântă şi am fi vrut, care am fost copii adevăraţi, să nu moară mama înaintea noastră. Cel puţin eu aşa am simţit. Aş fi vrut să rămână cât eram eu în viaţă. Sau ea să mă petreacă pe mine, să mă ţină pe braţe cum m-a ţinut când am fost mic. Este dumnezeiască imaginea unei mame cu pruncul în braţe. Pe fiecare ne-a adus pe lume, ne-a ţinut pe braţe, ne-a dus şi ne-a închinat lui Dumnezeu, ne-a pus în mâinile preotului, cum au pus Ioachim şi Ana pe Maica Domnului în braţele lui Zaharia, să ne ducă în Sfânta Sfintelor, să ne închine la icoane, să ne facă cunoştinţă cu Sfinţii, apoi ne-a învăţat să ne facem cruce, să zicem Îngeraşul, Tatăl Nostru. Mama este primul învăţător, primul dascăl şi ne-a învăţat toată rânduiala, ce nu ne învaţă nicio şcoală: bunul simţ românesc, ţărănesc sau creştinesc. Nicio şcoală nu ne învaţă. Toată lumea merge pe performanţă, pe concurenţă, pe specializare, pe profesionalism. Aici, în biserică, am învăţat ce înseamnă bunul simţ ţărănesc: frică de Dumnezeu, ruşine de oameni şi să ai simţul măsurii, să nu uiţi de unde ai plecat.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a îndemnat pe preotul paroh ca la anul, pentru această sărbătoare, să aibă pictată o icoană mare de hram, cu Maica Domnului, la care să se închine credincioşii şi care să devină făcătoare de minuni, ca atâtea icoane ale Maicii Domnului. Preotul paroh Vasile Cozma a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, pentru muzeul Episcopiei, ca semn de preţuire şi i-a mulţumit pentru păstrarea tradiţiei de a sluji în satul natal de fiecare hram al bisericii.

„Dacă din punct de vedere geografic Rozavlea este centrul Văii Izei din Maramureşul Voievodal, astăzi a devenit şi centru spiritual duhovnicesc, pentru că maramureşenii, cu mic, cu mare, îmbrăcaţi în straiele lor frumoase din vremea dacilor, au venit în procesiunile noastre tradiţionale ca să cânte Maicii Domnului, în mijloc având pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, fiul satului, cu care ne-am rugat, ne-am bucurat şi am cântat Maicii Domnului, a spus Părintele Vasile Cozma, parohul bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din centrul localităţii. Mulţumim Preasfinţitului Iustin pentru prezenţa lui din fiecare an aici, în mijlocul nostru, mulţumim pentru sfaturile şi poveţele pe care ni le-a dat şi ni le dă întotdeauna, mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată şi tuturor celor care au ales astăzi ca să se roage şi să cânte împreună cu noi.”

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Duminică, 14 aprilie 2024, a patra din Postul Mare, al Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui...

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...