Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baia Mare

de | oct. 24, 2023

Duminică, 22 octombrie 2023, a 23-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia serbării anticipate a hramului bisericii.

Soborul slujitor a fost alcătuit din arhim. dr. Casian Filip, vicar administrativ, pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, pr. Virgil Jicărean, paroh, consilier pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, paroh al  bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Baia Mare, prodecan al Facultăţii de Litere din Baia Mare, arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, arhid. dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei „Sfânta Treime”, arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de Prof. Raluca Gligan, preoteasă, şi de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă a cântat şi Diana Rednic, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Vasile Lucaciu” din Baia Mare.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Iustin a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură:

 „Minunea pe care a făcut-o Mântuitorul în ţinutul Gherghesenilor: a vindecat om şi a îngăduit şi paguba aceea cu 2.000 de porci. Omului i-a redat integritatea fizică şi cea mentală. Şi gherghesenilor a îngăduit Dumnezeu paguba cu înecarea celor două mii de porci ca să-i vindece de boala avariţiei, a materialismului, a agonisirii fără noimă şi cei din cetate L-au rugat pe Mântuitorul să plece din ţinutul lor. Şi această cetate, ca şi cele de unde a plecat Mântuitorul, sunt vrednice să le spună mai uşor va fi Sodomei şi Gomorei în vremea judecăţii decât ţie. Pentru că L-au alugat. Suntem insensibili la suferinţă, trecem pe lângă ea. Numai când auzim veşti care ne şochează, care ne îngrozesc, atunci ne cutremurăm, stăm şi ne trezim că şi nouă ni s-ar putea întâmpla. Încercarea poate să fie o lovitură năpraznică, fie din cauza păcatelor, fie îngăduită de Dumnezeu ca să ne mântuiască. Dumnezeu vindecă boli pe care nu le pot vindeca medicii. Lumea este în pragul colapsului din cauza materialităţii, din cauză că am pierdut spiritualitatea şi am devenit materialişti. Se vindecă oamenii care se roagă lui Dumnezeu. Acesta este soluţia: rugăciunea. Rugăciunea continuă, care face posibilul imposibil prin puterea Mântuitorului.” , a spus Preasfințitul Părinte Iustin.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat, în prezenţa membrilor familiei, slujba parastasului după părintele Augustin Onea, ctitorul acestei sfinte biserici, trecut în urmă cu doi ani la Domnul.

Părintele paroh Virgil Jicărean a dăruit Preasfinţitului Părinte Iustin o icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei şi un coş cu flori şi i-a adresat calde cuvinte de mulţumire pentru prezenţa în fiecare an la hramul acestei parohii băimărene.

Mai multe detalii și fotografii aici: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

TEXT: Andrei Fărcaș / Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop / Consilier Eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...