Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

de | feb. 18, 2024

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Soborul slujitor a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Pr. Conf. Univ. Dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, Pr. Lect. Univ. Dr. Ioan Marius Sabou, paroh, Pr. Daniel Tirean, inspector financiar intern, Pr. Adrian Terec, Pr. Andrei Costinaş, fost paroh, Pr. Nicolae Varga, fost slujitor, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Ioan Anton Radu, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.

Despre pericopa evanghelică a duminicii a vorbit Pr. Conf. Univ. Dr. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.

„Pericopa de astăzi, pe care am auzit-o este una foarte, foarte dramatică în felul ei, care, înainte de a intra în tâlcuire, scoate în evidenţă două trăsături la care, poate, nu medităm suficient, ale Noului Testament şi a prezenţei Mântuitorului în trup istoric. Ne arată imensa, delicata umanitate a lui Dumnezeu, Care nu se joacă cu Creaţia şi o ia în toate frumuseţile, subtilităţile şi neputinţele ei în serios. O a doua caracteristică a Noului Testament, dacă citim cu atenţie, este faptul că nu de puţine ori Mântuitorul Îşi permite un joc foarte la limită, cum e şi în pericopa de astăzi, în care încearcă răbdarea, inteligenţa şi, mai ales, caracterul celui din faţa Sa”, a spus părintele Radu Preda.

„Să fii martor la drama vieţii este cel mai cumplit lucru care ţi se poate întâmpla şi de aceea Dumnezeu a pus nevăzutul ca perdea între ceea ce vedem şi ceea ce intuim că este şi va fi. Altminteri n-am putea suporta”.

„Trăim într-o epocă de renaştere religioasă, dar şi de renaştere drăcească a unei magii, a fraierelii. Sunt mulţi profeţi falşi, care ne fac cu minţile şi de multe ori cu banii. Şi de aceea, luaţi de la cananeancă modelul, exemplul evlaviei luminate, a evlaviei inteligente, care nu confundă miracolul cu hocus-pocus, Biserica fiind sediul libertăţii şi a realismului. Dovadă şi pericopa de astăzi în care vedem o înfruntare de caractere cum n-o găsim decât, eventual, copiat, evident, în marile romane realiste ale secolului XIX, la Dostoievski, eventual. Ce înseamnă, însă, evlavie luminată, evlavie inteligentă: să nu credem că tot ce zboară este înger şi că nu orice promisiune, mai cu seamă pesimistă, este persursoarea apocalipsei. Cu alte cuvinte, să ne trăim epoca cu seninătate, să ne trăim viaţa cu bucuriile din care să ne hrănim energia pentru momentele multe şi ele de tristeţe şi de încercare”.

„În vremea noastră a digitalului, a himerului, a tehnologiilor e foarte important să ne salvăm umanitatea, să nu ne lăsăm vânturaţi încolo şi-ncoace, momiţi, făcuţi cu capul şi cu sufletul. Şi ca să aducem şi mai la actualitate pericopa, gândiţi-vă că suntem în an electoral. Nu vă încredeţi în cei care promit imposibilul. Nu vă încredeţi în cei care văd în România buricul pământului. Nu vă credeţi în cei care confundă patriotismul cu bucata lor de pâine de aur. Nu votaţi extremismul. Nu votaţi cei pe care, iertaţi-mă că pare politic, dar nu e, este pur Evanghelie ce vă spun, votaţi pe cei care fac din extremism noua formă pervertită a normalităţii. Iubirea de patrie nu poate să fie extremă: ori e, ori nu e. Nu ne jucăm cu vorbele”.

„Fiţi evlavioşi, fiţi inteligenţi şi fiţi patrioţi în sensul civic. A-ţi iubi patria înseamnă a fi solidar inclusiv cu momentele, prin care am trecut cu toţii, de până acum. Trăim în momentul cel mai fast al României din istoria ei modernă. Pentru prima dată în istoria noastră suntem pe partea câştigătoare”, a concluzionat părintele Radu Preda.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de Gabriela Cînţa și de membrii Grupului psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois.

La Sfânta Liturghie s-au rugat împreună cu credincioşii domnul Ionel Bogdan, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, împreună cu soţia.

La sfârșitul slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a distins corul parohiei, care are un secol de existenţă, şi pe dirijoarea acestuia, doamna Gabriela Cînţa, cu Medalia „Justinian Arhiepiscopul”.

 

AUTOR: Andrei Fărcaş  | Redactor la Revista „Graiul Bisericii Noastre”

FOTO: Arhid. Vasile Pop | Consilier eparhial pentru protocol

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Bârsana

Duminică, 14 aprilie 2024, a patra din Postul Mare, al Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Soborul Sfinţilor 12 Apostoli” Bârsana, în fruntea unui...

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Sfânta Liturghie în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Baia Sprie

Duminică, 7 aprilie 2024, a cinstirii Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, Baia Sprie, paroh Pr. Jean Yves Pop Suărăşan, înconjurat de un sobor...

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Hramul bisericii „Buna Vestire” din Satu Mare

Duminică, 31 martie 2024, a doua din Postul Mare, a Sfântului Grigore Palama, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în biserica „Buna Vestire” din Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui...