Sfântul Dimitrie cel Nou, prăznuit la singura biserică clujeană pusă sub ocrotirea lui

de | oct. 27, 2021

În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, miercuri, 27 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din cartierul clujean Gheorgheni, cu prilejul hramului.

De la ora 10:00, în biserica parohială, singura din municipiul Cluj-Napoca ocrotită de Sfântul Dimitrie Basarabov, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Din sobor au făcut parte: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Iustin Tira, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, preotul paroh Iacob Cismaș, preotul coslujitor Andrei Dutca, preotul Ciprian Taloș (Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca) și preotul pensionar Gheorghe Gotea.

După citirea pericopei evanghelice, pornind de la pilda vieții Sfântului Cuvios Dimitrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a spus credincioșilor prezenți că „jugul lui Hristos aduce odihnă”. Ierarhul a mai arătat că liniștea și  pacea se dobândesc doar cu o viață creștină autentică.

 

În cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. De asemenea, la finalul slujbei, le-a oferit cărți de rugăciune tuturor copiilor prezenți.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de cântăreți al parohiei.

La final, părintele paroh Iacob Cismaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din Cluj-Napoca își are originea în vechea capelă de pe fosta stradă 11 iunie (astăzi Take Ionescu), nr. 86, din cartierul clujean Gheorgheni, amenajată în anul 1971 de preotul Gheorghe Mureșan pentru credincioșii din Cluj-Borhanci.

Începând cu anul 1993, preotul Ioan Bancoș a făcut demersurile necesare pentru ridicarea unei noi biserici pentru creștinii din cartierul Gheorgheni, iar în 26 octombrie 1997, Mitropolitul Bartolomeu Anania pune piatra de temelie a bisericii. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 28 octombrie 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Lăcașul de cult deține unul dintre veșmintele care a acoperit moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor, aflate la Catedrala Patriarhală din București.

În prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Iacob Cismaș, avându-l alături pe preotul Iustin Tira, care este și vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, și pe preotul Andrei Dutca.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...