Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, prăznuit de elevii de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

de | iun. 1, 2021 | Actualitatea religioasă

În ziua de pomenire a Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, marți, 1 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea hram al instituției de învățământ. Sfântul Iustin este patronul spiritual al claselor de liceu, de la specializările filologie și științele naturii.

De la ora 10:00, Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, printre care s-au aflat directorul Seminarului Teologic, pr. prof. Liviu Vidican-Manci, directorul-adjunct, pr. prof. Andrei Mureșan, duhovnicul școlii, arhimandritul Samuel Cristea, precum și alți părinți profesori.

După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a vorbit seminariștilor pe tema „Sfântul Iustin Martirul și educația teologică” și i-a felicitat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, care coincide cu ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor.

 

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox, dirijat de preotul profesor Petru Stanciu.

La final, directorul Seminarului Teologic Ortodox, preotul Liviu Vidican-Manci, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Totodată, i-a felicitat pe cei prezenți și le-a adresat un cuvânt duhovnicesc.

Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a început anul școlar 2020-2021 cu un efectiv de de peste 900 elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut. Elevii sunt pregătiți de cadre didactice bine educate, competente și dedicate.

Din 2012, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul de băieți „Simion Ștefan” și Școala de fete „Doamna Stanca”, a spus directorul instituției de învățământ, pr. prof. Liviu Vidican-Manci.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...