Sfinții Martiri Năsăudeni, prăznuiți în ținutul natal, la Mănăstirea Bichigiu

de | nov. 12, 2023

În Duminica a 25-a după Rusalii (a samarineanului milostiv), 12 noiembrie 2023, zi în care sunt pomeniți și Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Bichigiu, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul hramului. Paraclisul așezământului monahal este pus sub ocrotirea Sfinților Martiri Năsăudeni, Sfântul Atanasie Todoran fiind originar din localitatea Bichigiu.

Cu acest prilej, în paraclisul mănăstirii, Părintele Episcop-vicar Benedict a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Năsăud – preotul Ioan Dâmbu, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul mănăstirii – protosinghelul Irineu Paneș, precum și alți clerici invitați.

După citirea pericopei evanghelice, PS Părinte Benedict a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evocat personalitatea și modelul de credință mărturisitoare al Sfinților Martiri Năsăudeni. De asemenea, a arătat că este foarte importantă educația religioasă încă din tinerețe.

 

La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Atanasie, viețuitor în cadrul mănăstirii.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de protopsaltul Petru-Daniel Maxemiuc. La chinonic, un grup de credincioase din Salva a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a sfințit crucea care urmează a fi așezată pe turla noii biserici, piatra de temelie fiind pusă la data de 1 iunie 2022. În doar un an de zile, prin implicarea starețului Irineu Paneș și a altor binefăcători, lăcașul a fost ridicat până la turla principală.

Apoi, părintele stareț Irineu Paneș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor care ajută și cercetează mănăstirea.

Pentru implicarea activă în viața Bisericii și în procesul de rectitorire al așezământului monahal, din încredințarea Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul le-a acordat diplome de aleasă cinstire mai multor binefăcători.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. Paraclisul dovedindu-se neîncăpător, o parte din cei prezenți au participat la Sfânta Liturghie în curtea mănăstirii. Printre oficialitățile prezente s-au numărat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan și alții.

Ajunul sărbătorii

Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Benedict Bistrițeanul s-a aflat la Mănăstirea Bichigiu încă din ajunul sărbătorii. Astfel, sâmbătă seara, 11 noiembrie, de la ora 19:00, ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, urmată de rânduiala călugăriei pentru rasoforul Veniamin, viețuitor al mănăstirii. Noul monah a primit numele Atanasie, în cinstea Sfântului Atanasie Todoran. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură.

Scurt istoric

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul unei vechi vetre monahale, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523.

La sfârşitul anului 1997 a fost terminată clădirea ce cuprindea chiliile, trapeza şi paraclisul. De asemenea, au fost începute demersurile pentru construirea bisericii mari, însă 5 ani mai târziu toate imobilele au fost mistuite de foc. Cu toate acestea, în scurt timp s-a reușit să se construiască o nouă clădire, care cuprinde chiliile, trapeza şi un paraclis închinat Sfântului Atanasie Todoran, originar din zonă.

În prezent, Mănăstirea Bichigiu se află în plin șantier, cu caracter de rectitorire. Părintele protosinghel Irineu Paneș a fost instalat ca stareț în urmă cu doi ani, iar de atunci Mănăstirea Bichigiu a intrat întru-un amplu proces de rectitorire. A fost construită o nouă trapeză, iar în data de 1 iunie 2022 a fost pusă piatra de temelie pentru noua biserică, cu hramul „Sfânta Treime”. În doar un an de zile, lăcașul a fost ridicat până la turla principală.

Obștea monahală este formată din șase călugări, stareț fiind protosinghelul Irineu Paneș.

Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra şi Vasile Oichi din Telciu au suferit martiriul în ziua de 12 noiembrie 1763. Au fost apărători ai credinţei strămoşeşti şi ai neamului românesc. Aceștia au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română la data de 11 mai 2008.

Sfântul Atanasie Todoran, cunoscut în istorie și sub numele de Moş Tănase Todoran, a fost un grănicer român, militar în armata habsburgică, în timpul lui Leopold I, în secolele XVII-XVIII. A părăsit armata austriacă şi s-a refugiat în Munţii Ţibleşului, apoi în Maramureş şi în Moldova, unde a rămas o perioadă mai îndelungată.

A revenit în ţinuturile de obârşie din Ţara Năsăudului, în perioada în care Imperiul Habsburgic a urmărit atragerea românilor la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei. În acest context, s-a desfăşurat revolta de la Salva din 1763, condusă de Atanasie Todoran. Pentru că a îndemnat două batalioane grănicereşti să nu renunţe la ortodoxie, Sfântul Atanasie Todoran a fost condamnat la moarte, la vârsta de 104 ani, prin frângerea pe roată. Alături de el au fost executaţi, la 12 noiembrie 1763, şi ceilalţi sfinţi pomeniţi astăzi: Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu. Citește și Sfinții Martiri Năsăudeni – credința mai presus decât viața însăși

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...