Sfinții Trei Ierarhi, cinstiți de școlile teologice clujene, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

de | ian. 30, 2024

În ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, marți, 30 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, au oficiat Sfânta Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu prilejul cinstirii celor trei mari dascăli ai lumii, protectorii spirituali ai tuturor școlilor teologice ortodoxe din lume.

Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, în frunte cu vicarul eparhial – pr. prof. Dumitru Boca, decanul facultății – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia și directorul colegiului – pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican Manci.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Învățătorii lumii”, pornind de la troparul Sfinților Trei Ierarhi, care rezumă importanța praznicului: „Ca cei ce ati fost întocmai la obicei cu Apostolii şi lumii învăţători, rugaţi-vă Stăpânului tuturor să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă”. De asemenea, ierarhul a vorbit despre viața și virtuțile Sfinților Trei Ierarhi, modele pentru profesorii și tinerii care învață în școlile teologice.

„În anul 1936, s-a organizat la Atena Congresul Mondial al Facultăților de Teologie. Atunci au fost aleși ca patroni ai învățământului teologic sfinții trei ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan. Și pe bună dreptate, pentru că ei alcătuiesc organismul deplin al teologiei. Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, a întemeiat asistența socială, a făcut multe așezăminte de caritate, i-a ajutat pe bătrâni, pe bolnavi și pe cei neputincioși; Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândește, fiind un teolog mare prin cele cinci cuvântări teologice; iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbește, a vorbit cum nimeni altul nu a mai vorbit”, a subliniat Mitropolitul Clujului.

 

Răspunsurile liturgice au fost date, în prima parte a slujbei, de Corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu; iar în cea de a doua parte, de Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și de pr. lect. univ. dr. Daniel Mocanu. La chinonic, corul de fete al Colegiului Ortodox, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos, a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, pentru întreaga activitate didactică, în semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe pr. prof. dr. Ciprian Cherecheș, cadru didactic la Colegiul Ortodox din Cluj-Napoca, Catedra de Teologie Dogmatică.

La finalul slujbei, despre importanța sărbătorii de azi pentru școlile teologice clujene au vorbit inspectorul școlar general al ISJ Cluj – prof. Marinela Marc și decanul Facultății de Teologie Ortodoxă – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.

Inspectorul școlar general Marinela Marc a subliniat importanța și modelul oferit de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, o școală de referință în spațiul învățământului preuniversitar clujean.

La rândul său, părintele decan Teofil Tia a amintit că anul acesta se împlinesc 100 de ani de învățământ teologic ortodox universitar la Cluj-Napoca și a făcut o scurtă trecere în revistă a realizărilor Facultății de Teologie Ortodoxă în spațiul academic.

La această sărbătoare au participat studenți și elevi teologi, corpul profesoral al celor două scoli teologice clujene, reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai și ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, oameni de cultură, precum și numeroși credincioși clujeni.

 

Concert festiv în cinstea Sfinților Trei Ierarhi

În ajunul prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, luni, 29 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană, după slujba Vecerniei cu Litie, a fost susținut un concert festiv în cinstea Sfinților Trei Ierarhi. Acesta a fost susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. Concertul se încadrează în seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024).

 

Sfinții Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic

Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.

Cei trei ierarhi sunt serbaţi împreună la data de 30 ianuarie, încă din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în urma unei minuni. În vremea aceea, se pornise o dispută despre care este mai mare dintre cei trei. Pentru a pune capăt acestor dispute, Dumnezeu a rânduit ca printr-un episcop, Ioan al Evhaitelor, în urma unei vedenii în vis, să facă această propunere, toţi să fie serbaţi în aceeaşi zi, deoarece în cer sunt egali şi în unitate. Astfel, în anul 1084 s-a hotărât ca data de 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.

În calendarul ortodox, Sfinţii Trei Ierarhi sunt cinstiţi şi separat, după cum urmează: 13 noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur, 1 ianuarie – Sfântul Vasile cel Mare și 25 ianuarie – Sfântul Grigorie Teologul.

100 de ani de învățământ teologic ortodox universitar clujean

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca îşi are începuturile în anul 1924, prin înfiinţarea Institutului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, de către vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Ivan.

După o istorie frământată, în care activitatea institutului a fost chiar sistată (între 1952-1990), potrivit protocoalelor încheiate între Ministerul Învăţământului şi Patriarhia Română, începând din anul universitar 1992-1993, Institutul Teologic din Cluj, reînființat în 1990, a fost integrat în Universitatea Babeş-Bolyai, primind numele de Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca.

Din luna decembrie a anului 2013, Facultatea de Teologie Ortodoxă își desfășoară activitatea în Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, situat pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști.

Piatra de temelie a Campusului a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultăţii de Teologie Ortodoxă este la ora actuală cea mai modernă din ţară, cu săli de curs, bibliotecă, capelă, laboratoare de restaurare și pictură, amfiteatre, o aulă modernă, cu peste 350 de locuri, și birouri pentru corpul profesoral.

Campusul este ridicat pe un teren de circa 5.000 de metri pătraţi oferit de Primăria Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca în memoria Episcopului Nicolae Ivan, ctitorul Eparhiei reînființate a Clujului şi al primei Academii Teologice Ortodoxe. Alături de noul sediu al Facultăţii de Teologie este construit un cămin pentru studenţi, cu o capacitate de 100 de locuri, inaugurat în anul 2016. În viitorul apropiat urmează a se construi un al doilea cămin.

Construcția întregului edificiu universitar a fost realizată prin implicarea directă și jertfelnică a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

În prezent, Facultatea oferă 4 specializări la nivel licență: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă sacră; 6 specializări la nivel master: Bioetica – Morală, Etică şi Deontologie, Consiliere Pastorală şi Asistenţă Psihosocială, Istoria religiilor – Geopolitica religiilor monoteiste (creștinism, iudaism, islam), Doctrină, Hermeneutică şi Istorie Bisericească, Pastoraţie şi viaţă liturgică, Artă Sacră – conservarea, restaurarea şi crearea bunurilor cultural; 11 specializări la nivel doctorat: Spiritualitate Ortodoxă, Muzică bisericească și Ritual, Teologia Vechiului Testament, cu elemente de arheologie biblică și limbă ebraică, Studiul biblic și exegetic al Noului Testament, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu noțiuni de paleografie, Misiologie și Ecumenism, Istorie Bisericească Universală, Morală Creștină, Teologie Pastorală și Drept Canonic Ortodox și Teologie Fundamentală (Apologetică).

Colegiul Ortodox – o școală cu tradiție

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” își desfășoară neîntrerupt activitatea din anul 1952, din momentul desființării abuzive de către regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Roman din Cluj, care a funcționat în perioada 1924-1952.

Din anul 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, școala s-a deschis și spre ciclul primar și gimnazial, întrucât solicitările comunității erau evidente, dar și pentru că se dorea reînvierea celor două școli închise abuziv de comuniști: Liceul Ortodox „Mitropolitul Simion Ștefan” și Liceul Ortodox „Doamna Stanca”. Mitropolitul Nicolae Colan a fost cel care în 1944 a pus bazele primului liceu confesional, Liceul Ortodox de băieți „Mitropolitul Simion Ștefan”, iar în 1946 a deschis porțile și Liceului Ortodox de fete „Doamna Stanca”.

Din luna august 2021, fostul Seminar Teologic Ortodox a dobândit titulatura de Colegiu Ortodox, prin Ordinul Ministerului Educației 4593/05.08.2021, și tot de atunci a fost ales ca patron spiritual Mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967), Episcop al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului în perioada 1936-1957, cel căruia i se datorează începuturile învățământului preuniversitar la Cluj-Napoca.

Anul școlar 2023-2024 a început cu un efectiv de aproximativ 1000 de elevi, la cele trei cicluri de învățământ: primar, gimnazial și liceal, în creștere față de anul trecut.

Elevii din ciclul primar își desfășoară activitatea la sediul situat pe strada Avram Iancu, nr. 6; cei din ciclul gimnazial în clădirea de pe strada Meseriilor, nr. 20, unde există și o capelă cu hramul „Sfânta Ecaterina”, unde elevii participă frecvent la programul de rugăciune; iar cei din ciclul liceal învață la sediul central, situat în Piața Avram Iancu, nr. 18, unde se află capela cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”, amenajată între anii 1977-1987, sfințită la data de 30 ianuarie 1992 și resfințită la data de 25 noiembrie 2021, de Mitropolitul Andrei și Episcopul-vicar Benedict.

Din această toamnă, elevii de gimnaziu învăță într-o nouă clădire, modernizată și dotată printr-un proiect european, investiție ce a costat peste 3 milioane de euro. Clădirea a fost inaugurată la începutul anului școlar, luni, 11 septembrie 2023. Lucrările de modernizare și extindere au fost realizate, prin finanțare europeană, de Primăria municipiului Cluj-Napoca. În urma acestora, capacitatea clădirii, unde învață elevii din ciclul gimnazial de la Colegiul Ortodox, a crescut de la 276 la 400 elevi. Corpul existent al școlii a fost supraetajat cu un nivel, spațiu în care au fost amenajate 5 noi săli de clasă. După modernizare, întreaga clădire beneficiază de: 16 săli de clasă, 5 laboratoare, o sală profesorală, o sală de muzică, o sală de pictură, o sală festivă multifuncțională, o sală de mese, precum și o bibliotecă și o arhivă.

Din toamna anului 2012 până în prezent, instituția de învățământ teologic este condusă de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, care este și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Școala funcționează pe principiul subordonării ierarhice si al ascultării canonice față de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, desfășurându-și activitatea sub supravegherea Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Calendarul bisericesc pe anul 2025

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului pune la dispoziția credincioșilor 5 tipuri de calendare bisericești pe anul 2025: calendar de perete coală, calendar agendă, calendar de perete cu spirală - format A3 și A4, și calendar de birou. Calendarele bisericești,...