Sfințirea Altarului de vară și a noii catapetesme a Bisericii din Râșca Pleș

de | iul. 23, 2023

În Duminica a 7-a după Rusalii (a vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum), 23 iulie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Râșca Pleș, județul Cluj.

Cu această ocazie, Părintele Episcop-vicar Benedict a sfințit noul iconostas al bisericii. Apoi, ierarhul a binecuvântat Altarul de vară, construit în proximitatea lăcașului de cult, și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, starețul Mănăstirii Râșca Transilvană – arhimandritul Casian Ioana, eclesiarhul Mănăstirii Nicula – protosinghelul Calinic Stupinean, preotul paroh Eugen Cristian Mărcuș, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ne prezintă vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că a sta lângă cel bolnav este o lecție a răbdării și pentru cel sănătos și pentru cel bolnav. Ierarhul a mai menționat că avem datoria de a ne purta slăbiciunile unii altora.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal al Asociației Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de pr. Ionuț Pleș.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Eugen Cristian Mărcuș, iar fostului paroh – preotului pensionar Mircea Ionel Mărcuș, pentru cei 49 de ani de slujire sacerdotală, i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Primarul comunei Râșca, Alin Abrudan, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Râșca Pleș a fost zidită între anii 1988-1994, prin contribuția credincioșilor din localitate, fiind sfințită de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului. În perioada 2006-2010, lăcașul a fost restaurat și înfrumusețat, iar la data de 11 iulie 2010 a fost resfințit de vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

Râșca Pleș este filie a Parohiei Râșca Onicești.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...