Sfințirea bisericii noi a Mănăstirii Cormaia, în prezența a trei Ierarhi

de | mai 30, 2016 | Actualitatea religioasă

Biserica nouă a Mănăstirii Cormaia, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, construită în ultimii 18 ani,  a fost târnosită în Duminica Samarinencei de Înaltpreasfințitul Andrei. Slujba de sfințire a început în jurul orei 9:00, iar alături de Mitropolitul Clujului au slujit alți doi ierarhi din străinătate, PS Macarie, Episcopul ortodox al Europei de Nord și PS Longhin Jar, episcop vicar al Cernăuţiului.

Slujba a fost urmată de la ora 10:00 de Sfânta Liturghie, săvârșită pe altarul de vară din curtea mănăstirii, la care au participat mii de pelerini, precum și oficialități locale. Părintele Mitropolit le-a vorbit creștinilor prezenți la sărbătoarea Mănăstirii Cormaia despre foamea și setea trupească și sufletească:

La finalul Liturghiei, părintele duhovnic, protos. Nicodim Sângiorzan, a primit din partea Înaltpreasfințitului Andrei Crucea Arhiepiscopală, iar maica stareță, stavrofora Ecaterina Ghiran a fost distinsă cu ordinul „Sf. Ierarh. Pahomie de la Gledin”.

Mănăstirea Cormaia a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. În cadrul ansamblului mănăstiresc mai există o bisericuţă din lemn, cu hramul „Buna Vestire”, construită în anul 1636 de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest locaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu.

 

Ultimele articole

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

Agenda ierarhilor în Duminica a 5-a după Paști

În Duminica a 5-a după Paști (a Samarinencei), 22 mai 2022, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...