Sfințirea Bisericii „Sfinţii Proroci Moise şi Ilie” din zona clujeană Valea Fânațelor

de | oct. 22, 2023

În Duminica a 23-a după Rusalii (a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor), 22 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din zona Valea Fânațelor a municipiului Cluj-Napoca, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinţii Proroci Moise şi Ilie”, edificată între anii 2014-2023. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cornel Coprean, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Lupșa – arhim. Melhisedec Ungureanu, starețul Schitului Hăpria – arhim. Andrei Barbu, duhovnicul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca – arhim. prof. Samuel Cristea, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava și coordonatorul Aşezământului social „Sfânta Veronica” Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan, preotul paroh Petru-Nicolae Buran, care este și directorul Depozitului de Obiecte şi Cărți Bisericeşti al Arhiepiscopiei Clujului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, pornind de la minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Indiferentismul religios”, în care a explicat că trebuie să fim mulțumitori atunci când avem cele de trebuință. În acest context, a mai spus că cei care doresc să se îmbogățească, cad în multe ispite, pentru că iubirea de arginți este rădăcina tuturor relelor.

 

La finalul slujbei, secretarul de Stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, a felicitat comunitatea cu prilejul sfințirii bisericii și a vorbit despre și a vorbit despre importanța ctitoriei unei biserici.

Apoi, preotul paroh Petru-Nicolae Buran a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, secretarulului de Stat pentru Culte, Ciprian Vasile Olinici, i-a dăruit o icoană cu Sfântul Mucenic Ciprian, iar protopopului de Cluj II, pr. Alexandru Constantin Ciui, o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Petru-Nicolae Buran, iar duhovnicul Mănăstirii Dumbrava – arhimandritul Vasile Crișan a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici. Secretarul de Stat pentru Culte, domnul Ciprian Vasile Olinici, a fost distins cu Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Directorul de departament în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) din Cluj-Napoca – ing. Adrian Costea și epitropul Gheorghe Pipaș au primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Pictorul bisericii George-Bogdan Rednic și domnul Adrian Ioan Golda au primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar domnii Vasile Vidrean și Gheorghe Iova au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.

La slujbă au participat autorități civile și militare, precum și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare. Printre cei prezenți s-au aflat și comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca – colonelul Sebastian-Florin Cliţan, primarul comunei Chinteni – Magdalena Lucia Suciu, consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului – ec. dr. Sorin Câlea și secretarul eparhial – dr. Eugen Adrian Truță.

 

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din zona clujeană Valea Fânațelor a fost înființată la data de 1 martie 2012, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, pentru a deservi nevoile spirituale ale credincioșilor din zona respectivă, întrucât aceștia obişnuiau să-şi pună la dispoziţie casele pentru slujirea Sfintei Liturghii şi solicitau constant un preot. Astfel, primul paroh, părintele Petru Ciceu, a reușit pe parcursul unui an de misiune să adune în jurul potirului întreaga comunitate care obişnuia să treacă pragul unei case transformate în biserică şi ce aparţinea unui fiu al satului: Florian Chiorean.

Din anul 2013, actualul paroh, părintele Nicolae-Petru Buran, care este și directorul Depozitului de Obiecte şi Cărți Bisericeşti al Arhiepiscopiei Clujului, bucurându-se de sprijinul comunităţii, precum şi de implicarea altor credincioşi apropiaţi, a început slujirea în bisericuţa de lemn donată de Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Cluj-Napoca. În martie 2014, demarează lucrările pentru construcţia noului lăcaş de cult, cu hramul „Sfinţii Proroci Moise şi Ilie”, ridicat în roşu până la sfârşitul lunii septembrie, acelaşi an. Biserica, lungă de 14 m şi lată de 10 m, are formă de cruce greacă, cu două turle. Micuţa biserică a fost împodobită cu pictură realizată în tehnica frescă, are un iconostas sobru, încălzire în pardoseala de marmură, mobilier, bunuri liturgice şi curte exterioară amenajată.

Întregul efort a fost realizat sub coordonarea părintelui paroh, cu sprijinul comunității parohiale în sânul căruia s-a jertfit. Suport material şi uman a venit şi din partea altor binefăcători, iar o contribuție substanțială a venit din partea arhimandritului Vasile Crişan, duhovnicul Mănăstirii Dumbrava, judeţul Alba.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...