Simpozion cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la moartea Mitropolitului Andrei Șaguna, la Turda

de | nov. 23, 2023

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna (n. 1 ianuarie 1809, Miskolc – d. 28 iunie 1873, Sibiu), Protopopiatul Ortodox Turda, în colaborare cu Primăria Municipiului Turda, Casa de Culură Turda și Revista „Ecouri”, a organizat joi, 23 noiembrie 2023, un simpozion dedicat memoriei Mitropolitului Andrei Șaguna, chiar la Turda, orașul în care a avut loc sinodul electoral din decembrie 1846, unde a fost ales drept cel de-al doilea episcop ortodox al Ardealului.

Simpozionul a avut loc de la ora 18:00, în sala mare de evenimente a Primăriei Turda, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a numeroși clerici, teologi, profesori, oameni de cultură și credinciosi turdeni.

În deschiderea evenimentului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și a evocat personalitatea marcantă a ierarhului-cărturar Andrei Șaguna, precum și legătura specială pe care a avut-o cu actuala Eparhie a Clujului.

În calitate de gazdă, un cuvânt de bun venit a rostit primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei.

Alocuțiuni și comunicări științifice despre viața și opera Sfântului Ierarh Andrei Șaguna au rostit următorii invitați: istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan – cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, prof. dr. Olga Elena Morar – directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Turda, prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, prof. Ioan Bembea, jurnalistul Emil Hălăștuan, care a moderat și prezentat întregul eveniment omagial, precum și alți invitați.

În cadrul simpozionului a fost lansată emisiunea de cartofilie „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, 150 de ani de la moarte (1873-2023)”, care a fost prezentată de Petru Suciu de la Cercul Filatelic Turda. Emisiunea de cartofilie a fost pusă în circulație de Cercul Filatelic Turda, iar comitetul de inițiativă a fost format din: preotul Alexandru Rus – protopopul ortodox al Turzii, preotul Cătălin Varga, preotul Grigore Marchiș și preotul Radu Miclăuș, împreună cu Emil Hălăștuan, prof. dr. Olga Elena Morar, prof. Ioan Bembea, Mircea Ioan Casimcea, Petru Suciu, toți din colectivul de redacție al Revistei „Ecouri”, publicația culturală a Turzii.

De asemenea, în cadrul manifestării a fost prezentată și cartea „Mitropolitul Andrei Șaguna. O biografie culturală”, semnată de istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan. Volumul a apărut anul acesta, la Editura Școala Ardeleană, sub egida Academiei Române, Centrului de Studii Transilvane, Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca și Fundației „Transilvania Leaders”, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna (n. 1 ianuarie 1809, Miskolc – d. 28 iunie 1873, Sibiu).

Scurtă biografie

Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, pe numele său de mirean Anastasiu Șaguna, s-a născut la data de 20 decembrie 1808/1 ianuarie 1809, la Miskolc, în nord-estul Ungariei. Între 1826-1829 a studiat filozofia și dreptul la Univesitatea din Pesta. În 1829 a plecat la Vârșeț, unde a urmat teologia. La 15/27 iunie 1846 a fost numit vicar general la Sibiu, iar la data de 18 aprilie 1848, la Carloviț, este hirotonit episcop, de către Episcopul sârb Iosif Raiacici. În anul 1864 reîntemeiază Mitropolia Transilvaniei.

Dintre marile sale opere politice, culturale și religioase amintim: publicarea ziarului Telegraful Român (1853, singurul ziar românesc cu apariție neîntreruptă până în ziua de azi; fondarea în 1861 a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, cunoscută drept ASTRA și altele.

A trecut la cele veșnice în data de 16/28 iunie 1873 și a fost înmormântat la Rășinari. Funeraliile sale au fost oficiate, conform testamentului său, doar de către duhovnicul său, ieromonahul Gherman Bogdan. A fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în anul 2011, fiind prăznuit la data de 30 noiembrie a fiecărui an, alături de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Citește mai multe detalii: Sfântul Ierarh Andrei Șaguna,150 de ani de la înveşnicire

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Marius Romilă

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...