Simpozionul „Biserica și Armata” la Cluj-Napoca

de | oct. 16, 2023

Luni, 16 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la deschiderea Simpozionului „Biserica și Armata”. Manifestarea, organizată de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Divizia 4 Infanterie „Gemina” şi Corpul Rezerviştilor Militari Cluj, a fost închinată Zilei Eliberării Clujului de sub ocupaţia horthystă, la data de 11 octombrie 1944, şi Zilei Armatei Române, marcată anual la data de 25 octombrie.

Simpozionul s-a desfășurat în sala de festivități a Cercului Militar din Cluj-Napoca. În deschiderea manifestării, Înaltpresfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările simpozionului şi a adresat un cuvânt de învăţătură, în cadrul căruia a subliniat buna colaborare dintre Biserică și Armată de-a lungul vremurilor. Cu acest prilej, ierarhul a oferit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, colonelului în retragere Ioan Pogan, președintele Filialei Județene a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ANCMRR).

În numele conducerii Corpului Rezerviştilor Militari Cluj, dar şi al Biroului Permanent al Filialei Judeţene Cluj a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „ Al. I. Cuza”, colonelul în retragere Ioan Pogan, președintele ANCMRR, le-a adresat participanților un mesaj de bun venit.

Alocuțiuni au mai rostit: Preasfințitul Părinte Claudiu Lucian Pop, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Iștvan.

În continuare au fost prezentat teme legate de permanenta comuniune dintre Biserică şi Armată, precum şi acțiunile pentru eliberarea părţii de nord-vest a Ardealului. Au fost susținute referate de următorii invitați: istoricul dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, care a prezentat un referat pe tema „Clerul militar în Al Doilea Război Mondial”; generalul de brigadă dr. Nicolae Tonu, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care a vorbit pe tema ,,Luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord’’; pr. militar dr. Emanuel Cășvean (Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”  din Florești), care a susținut un referat pe tema ,,Implicațiile creștinismului în istoria poporului român’’; domnul comandor în rezervă Ştefan Popa a vorbit pe tema ,,Armata și Biserica – repere fundamentale ale societății românești’’, iar prelegerea cu tema ,,Biserica și Armata – repere fundamentale între tradiție și contemporaneitate’’ a fost susținută de comisarul-şef Marian Adrian, directorul adjunct al Şcolii de Agenţi de Poliţie din Cluj-Napoca.

În cadrul manifestării, Ansamblul coral  „Napoca – Viva” a prezenta un scurt program artistic.

La finalul simpozionului, colonelul în retragere Ioan Pogan, organizatorul evenimentului, a insistat pe rolul ,,Armatei și Bisericii în trecutul neamului românesc’’, precizând că filialele cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Sistemul Naţional de Ordine Publică şi Securitate Naţională, întrunite în Corpul Rezerviştilor Militari Cluj, a pregătit şi prezentat acest simpozion cu semnificaţii majore pentru Cluj şi țară, eveniment marcant cuprins în Planul – Cadru de implementare a „Programului ANCMRR – 100”, conform Ziarului Făclia.

Sursă text: Dumitru Vatau / Ziarul Făclia

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...