Simpozionul Național „Bartolomeu Valeriu Anania – Vocea din agora cetății” – Ediția a II-a

de | mart. 28, 2024

Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca organizează, în perioada 28-29 martie 2024 (joi și vineri), la Muzeului Mitropoliei Clujului, cea de-a doua ediție a Simpozionului Național „Bartolomeu Valeriu Anania – Vocea din agora cetății”. În cadrul evenimentului, timp de două zile, prin intermediul mai multor personalități clericale și laice, profesori, oameni de cultură, colaboratori și apropiați ai Mitropolitului Bartolomeu, elevii vor avea posibilitatea să cunoască personalitatea mitropolitului, teologului, prozatorului, poetului și dramaturgului Bartolomeu Valeriu Anania, un vrednic model de urmat.

Deschiderea festivă a avut loc joi, 28 martie, de la ora 15:00, fiind săvârșită slujba Parastasului la mormântul Mitropolitului Bartolomeu din necropola ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane. Au participat profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, cadre didactice și elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din municipiu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj (ISJ Cluj), precum și alți invitați.

În continuare, în sala de evenimente a muzeului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, a vorbit despre personalitatea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu și i-a îndemnat pe elevi să îi citească opera literară.

De asemenea, prof. Amalia Gurzău, inspector școlar în cadrul ISJ Cluj, a apreciat activitățile organizate de Colegiul Ortodox și a transmis mesajul inspectorului școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc.

În cadrul simpozionului, personalitatea marelui ierarh și cărturar, opera și realizările impresionante atinse pe parcursul vieţii au fost evocate de distinşi oameni de cultură, colaboratori și apropiați ai Mitropolitului Bartolomeu: pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Univerității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, preotul Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și lect. univ. dr. Vlad Mureșan, cadru didactic la Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost completat cu un recital de poezie din opera Mitropolitului Bartolomeu și cu mai multe momente muzicale susținute de Corul de băieți al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, dirijat de pr. prof. dr. Petru Stanciu, Corul de fete al Colegiului Ortodox și Corul „Sfânta Ecaterina” al Colegiului Ortodox, ambele dirijate de arhid. prof. dr. Daniel Frumos. Un moment muzical a susținut și Maria Taloș, studentă la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Manifestarea a fost moderată și prezentată de pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, directorul instituției de învățământ teologic.

 

Simpozionul va continua vineri, 29 martie, de la ora 12:00, tot la Muzeul Mitropoliei Clujului, unde va fi lansat volumul II al cărții „Întâlniri cu Bartolomeu Anania. Pagini de jurnal (2000-2011)”, semnat de doamna dr. Nicolaeta Pălimaru, apărut la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului în anul 2024. Vor lua cuvântul: Arhim. dr. Dumitru Cobzaru – exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, poetul și editorul Mircea Petean, doamna prof. dr. Ramona Burcă, precum și dr. Nicoleta Pălimaru, redactorul-șef al Editurii Renașterea și autoarea cărții. Totodată, va avea loc și premierea elevilor care au participat în cadrul simpozionului cu diferite creații literare și artistice în memoria Mitropolitului Bartolomeu, conform programului. De asemenea, vor susține un momente artistice și muzicale cele trei coruri ale Colegiului Ortodox și alți elevi ai instituției de învățământ. Mai multe detalii AICI

Simpozionul este organizat de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, cu sprijinul și implicarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a Muzeului Mitropoliei Clujului, a Bibliotecii Județene „Octavian Goga” și a altor instituții.

Scurtă biografie

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), tălmăcitor al Bibliei şi ctitor remarcabil, a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, în perioada 1993-2011, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne. De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Ierarhul este înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, unde își doarme somnul de veci alături de Episcopul Nicolae Ivan, Arhiepiscopul Teofil Herineanu și de Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul). În prezent, în fața Catedralei din Piața Avram Iancu se găsesc statuile a doi ierarhi (Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Batolomeu Anania). Acestea au fost inaugurate și sfințite în anul 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Astfel, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului a marcat simbolic Centenarul Marii Uniri, prin cultivarea memoriei unor mari oameni ai Bisericii, dar și prin marcarea unor locuri și evenimente simbolice, care ilustrează parcursul celor 100 de ani de la reîntregirea țării. Biografia detaliată a Mitropolitului Bartolomeu AICI 

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...