Slujbă de mulțumire cu prilejul finalizării lucrărilor de pictură la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur

de | dec. 16, 2023

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 15-16 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat o slujbă de mulțumire cu prilejul finalizării lucrărilor de pictură la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”.

De la ora 21:00, în biserica parohială a fost oficiată slujba Privegherii, care, după miezul nopții, a culminat cu Sfânta Liturghie, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, în sobor de clerici, în frunte cu preotul paroh Dan Cismaș.

Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din membrii Coralei „Armonia” din Constanța.

După citirea Sfintei Evanghelii, Episcopul-vicar Benedict le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură și a apreciat preocupările lor spirituale și râvna de a picta într-un timp scurt o biserică de dimensiuni mari.

 

În cadrul Liturghiei, ierarhul a înălțat rugăciuni și a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității parohiale și pentru sporul dat în lucrarea de pictură a bisericii.

În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica – de dimensiuni impresionante – a fost pictată în tehnica frescă, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

La finalul slujbei, părintele paroh Dan Cismaș a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor donatorilor și celor care s-au implicat în procesul de pictare al lăcașului de cult.

„După trei ani și trei luni, în 22 de luni de șantier efectiv, după ce am depășit 7.000 de mp de pictură, astăzi, 15 decembrie 2023, lucrările au fost săvârșite. Mai rămâne ca în ianuarie să fie puse și pânzele pictate cu tablourile votive ale ierarhilor. Multe ar fi de zis, multe ar fi de scris, dar este vreme pentru toate. Acum e vremea să mulțumim Domnului pentru tot ajutorul!”, a spus parohul Dan Cismaș.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii i se datorează arhitectului Radu Spânu, purtând marca arhitecturii Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând, totodată, și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma. Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 m și o înălțime de 62 m.

Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, ierarhul a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA), iar celelalte trei: 283 kg, 142 kg și 60 kg.

În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica – de dimensiuni impresionante – a fost pictată în tehnica frescă, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA