Slujba din Noaptea de Înviere și Liturghia arhierească din ziua de Paști | Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Mănăștur

de | apr. 16, 2023

În Duminica Sfintelor Paști, 16 aprilie 2023, de la ora 00:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat slujba din Noaptea de Înviere, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”.

La slujbă au participat mii de credincioși. Episcopul-vicar Benedict a oferit celor prezenți Lumina Sfântă de la Ierusalim, cu binecunoscutele cuvinte-îndemn: „Veniţi de luaţi Lumină!”.

În cadrul slujbei, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul le-a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură pe tema „Cu dor am dorit să mănânc acest Paști cu voi”, făcând referire la cuvântul Mântuitorului Hristos din versetul scripturistic „Cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paști, înainte de Patima Mea” (Luca 22, 15).

 

Slujba s-a încheiat cu procesiunea de înconjurare a bisericii parohiale, în sunete de clopote şi toacă, ierarhul, clericii și credincioșii prezenți cântând troparul pascal „Hristos a înviat!”.

Liturghia Pascală

Duminică dimineața, de la ora 10:00, în biserica parohială, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

După citirea pericopei evanghelice, preotul paroh Dan Cismaș a citit Pastorala Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Praznicul Învierii Domnului, din anul mântuirii 2023, intitulată „Pacea vine de la Hristos Dumnezeu”, pornind de la versetul scripturistic „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu” (Ioan 14, 27). Pastorala a fost citită în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în prima zi de Paști. De asemenea, poate fi citită, integral, AICI.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Gelu Hotea.

La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiției, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat coșurile cu bucate aduse de credincioși. Totodată, ierarhul a rostit un scurt gând duhovnicesc și i-a îndemnat pe credincioși să meargă să ducă vestea și bucuria Învierii Domnului Hristos și celor singuri și neajutorați.

Scurt istoric

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de „Catedrala din Mănăștur”, s-a zidit între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din decembrie 1989. Lăcașul de cult a fost târnosit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. În prezent, biserica – de dimensiuni impresionante – se află în proces de pictare, în tehnica frescă.

Comunitatea parohială este păstorită de părintele paroh Dan Cismaș, împreună cu părinții coslujitori Vasile Bancoș, Nicolae Maja și Radu Onac, avându-l alături pe diaconul Adrian Hodoroga. De asemenea, în cadrul parohiei slujește și preotul pensionar Vasile Raus, ctitorul bisericii.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA