Slujire arhierească la Biserica militară a Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești

de | dec. 27, 2023

În a treia zi de Crăciun, miercuri, 27 decembrie 2023, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica militară a Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, județul Cluj.

De la ora 10:00, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. În cadrul acestuia, pornind de la exemplul Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit militarilor și credincioșilor prezenți despre patima răzbunării și virtutea iertării vrăjmașilor.

 

Din soborul liturghisitor au făcut parte: vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Dumitru Boca, consilierul  eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protoiereul protopopiatului Cluj I, pr. Dan Hognogi, directorul Radio Renașterea, arhid. Dan Văscu, preotul militar Emanuel Cășvean, păstorul comunității euharistice a militarilor de la Florești, precum și alți preoți invitați.

Răspunsurile liturgice, precum și mai multe colinde, au fost oferite de un grup de teologi și artiști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

La Sfânta Liturghie au luat parte mai multe oficialități civile și militare, printre care comandantul regimentului, colonel Eugen-Valentin Petrescu și fostul comandant al aceluiași regiment, colonel Ioan Munteanu, actualmente comandantul Bazei 4 Logistică „Transilvania” din Garnizoana Dej.

În semn de mulțumire pentru prezența și binecuvântarea arhierească, comandantul unității, colonelul Eugen-Valentin Petrescu, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, precum și altor invitați câte o plachetă cu însemnele unității.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Sarra-Theodora, fiica părintelui Emanuel Cășvean și a doamnei preotese Ana. Nașii nou-botezatei au fost directorul Centrului de Îngrjire și Asistență a Persoanelor Vârstnice din Sighișoara, părintele Florin Avram, dimpreună cu doamna preoteasa Lavinia, precum și preotul militar al Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, părintele Sorin Medrea, dimpreună cu doamna preoteasă Sanda.

 

Scurt istoric

Biserica militară a Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești, cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – ocrotitorul forțelor militare terestre și „Sfânta Muceniță Varvara” – ocrotitoarea minerilor și artileriștilor militari, a fost construită între anii 1997-2004, fiind sfințită în ziua de 23 aprilie 2004, de vrednicul de pomenire Mitropolitul Batrolomeu Anania. În 6 noiembrie 2018, după un amplu proces de renovare, lăcașul de cult a fost resfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Dragoș Stroian / Radio Renașterea

Foto credit: Mihai Nevodar

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...