Slujire arhierească la Biserica Paraclis Episcopal din Copenhaga, Danemarca

de | nov. 26, 2023

În perioada 25 – 28 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, este prezent, la invitația Preasfințitului Părinte Macarie, în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, cu prilejul evenimentelor organizate în cinstea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și al acestei eparhii, precum și în contextul aniversării a 15 ani de la înființarea eparhiei.

Astfel, în Duminica a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat – Păzirea poruncilor), 26 noiembrie, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica Paraclis Episcopal din Copenhaga, Danemarca, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi din România și din țările scandinave.

Arhimandritul Zaharia Zaharou a susținut două conferințe la Copenhaga

Oaspetele Eparhiei Europei de Nord este și Arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia. Acesta, în cadrul slujbei, a rostit omilia, urmată, după-amiază, de conferința cu tema „Menirea omului de a deveni templu al Duhului Sfânt”. De asemenea, ieri, 25 noiembrie, ucenicul Sfântului Cuvios Sofronie Saharov, părintele Zaharia a susținut, după slujbă, conferința cu tema: „Preoția și Sfânta Liturghie”.  Totodată, amintim faptul că Preasfințitul Părinte Macarie i-a conferit cu Ordinul „Crucea Nordului”.

Răspunsurile liturgice, precum și un buchet de colinde străvechi de la poalele Munților Țibleș, au fost oferite de colindătorii care au venit din satul natal al Preasfințitului Părinte Macarie, din localitatea năsăudeană Spermezeu, însoțiți de preotul paroh Ioan-Simeon Buta, de primarul Sorin Hognogi și de viceprimarul Alexandru Vidican.

 

Zilele hramului

Pe parcusul zilelor hramului, credincioșii din Peninsula Scandinavă se pot închina raclei cu moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan – nevoitori la Mănăstirea Sihăstria Putnei în secolul al XVIII-lea – , adusă special pentru acest eveniment, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, de o delegație din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Luni, 27 noiembrie, cei trei ierarhi vor oficia Sfânta Liturghie Arhierească, începând cu ora 09.30, în Biserica Românească „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni” din orașul Sölvesborg, situat în partea de sud-est a Regatului Suediei.

Mai multe fotografii AICI

Sursă text și foto: Episcopia Europei de Nord / Facebook

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...