Slujire arhierească la biserica studenților din Campusul Universitar Hașdeu, în Ajunul Crăciunului

de | dec. 24, 2023

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului; Ajunul Crăciunului), 24 decembrie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității de la Biserica studenților din Campusul universitar Hașdeu al municipiului Cluj-Napoca, cu prilejul evenimentelor dedicate împlinirii a 30 de ani de la înființarea filialei Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) din Cluj-Napoca.

Astfel, de la ora 9:00, în biserica de lemn cu hramurile „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul slujitor al Bisericii Studenților – pr. Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca, precum și alți preoți apropiați ai comunității studențești clujene.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Înfierea, intrarea în neamul lui Dumnezeu”, explicându-le celor prezenți că, de Crăciun, primim vestea cea bună, mântuirea noastră.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Lavrentie al Cernigovului” al Bisericii Studenților.

La finalul slujbei, părintele Ciprian Negreanu a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare.

Scurt istoric

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a luat ființă la București, în anul 1990, iar ulterior au fost înființate filiale în marile centre universitare din țară.

Filiala Cluj-Napoca a fost înființată în anul 1993, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, iar primul președinte a fost studentul de atunci Ciprian Negreanu, actualmente duhovnicul comunității.

Biserica Studenților, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, este situată în Campusul universitar Hașdeu, din Cluj-Napoca, fiind păstorită de preotul misionar Ciprian Negreanu, care este și duhovnicul ASCOR Cluj-Napoca. De asemenea, în cadrul bisericii își desfășoară activitatea ASCOR Cluj-Napoca și Asociația ,,Prietenii Bisericii Studenților din Campusul Hasdeu”.

Construirea unei biserici pentru studenții din campus a fost o dorinţă a vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Piatra de temelie a lăcașului de rugăciune a fost pusă la data de  25 octombrie 2003, de Preasfințitul Părinte Vasile Flueraș, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, iar construcția efectivă a început în primăvara anului 2004, după un proiect realizat de arhitectul Dorel Cordoș. În data de 30 ianuarie 2005, la demisolul bisericii, același ierarh a oficiat prima Sfântă Liturghie, iar la data de 13 decembrie 2008, tot Preasfinția Sa a binecuvântat lucrările și a săvârșit prima slujbă în interiorul noii biserici.

Biserica este construită din lemn, în stil maramureșean, în formă de cruce. Catapeteasma a fost împodobită cu pictură realizată de pictorul diac. Nicolae Bălan, iar pereții sunt străjuiți de icoane (pictate de preoteasa Corina Negreanu) în fața cărora ard neîncetat candele.

Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 12 iunie 2021 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. La slujba de sfințire a participat și vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul).

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...