Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în Duminica a 31-a după Rusalii

de | dec. 3, 2023

În Duminica a 31-a după Rusalii (a vindecării orbului din Ierihon), 3 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Din sobor au făcut parte slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului – arhimandritul Dumitru Cobzaru.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce înfățișează pilda vindecării orbului din Ierihon, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Rugăciune stăruitoare”. Pornind de la cuvintele Sfântului Ioan Scărarul: „rugăciunea ține lumea”, ierarhul a explicat că rugăciunea este însoțirea omului cu Dumnezeu și susținătoarea lumii.

„Rugăciunea trebuie făcută cu credință, așa cum a făcut-o orbul din Ierihon. (…) Rugăciunea este ascultată de Dumnezeu dacă este făcută cu credință, în pace fiind cu toți oamenii și dacă este susținută de fapte bune. Rugăciunea este susținută de fapta cea bună tocmai în Postul Crăciunului, când ne rugăm, ne spovedim, ne împărtășim și încercăm ca faptele milei creștine să le punem în practică”, a subliniat Mitropolitul Clujului.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe teologul Ștefan Murariu. Acesta urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Ilișua, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din municipiu.

La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața Catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.

 

Scurt istoric

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental edificat după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, fiind construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923-1933, din iniţiativa şi sub supravegherea vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. Lucrările de construcție au început în data de 10 septembrie 1923, iar în data de 7 octombrie 1923 a fost pusă piatra de temelie a catedralei, urmând ca după 10 ani să fie încheiat procesul de ridicare. La sfinţirea Catedralei, în data de 5 noiembrie 1933, au participat Patriarhul Miron Cristea, Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai, Principele Nicolae, Primul-ministru Alexandru Vaida-Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai Statului Român.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA