Slujire arhierească și aniversarea a 300 de ani de atestare documentară a bisericii de lemn din Someșu Rece

de | dec. 24, 2023

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sfinților Părinți după trup ai Domnului; Ajunul Crăciunului), 24 decembrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Someșu Rece, județul Cluj, cu prilejul aniversării a 300 de ani de atestare documentară a bisericii de lemn din localitate. Lăcașul de cult, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din zonă și păstrează câteva fragmente interesante din scena Judecății de Apoi.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor restrâns de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, preotul paroh Ștefăniță Elefteriu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ideal și ideal”, în care a arătat că o sumedenie de oameni sfinți aveau un ideal de mii de ani, îl așteptau pe Domnul Iisus Hristos „să se nască și să crească, să ne mântuiască”.

„Noi, cei de astăzi, îl primim pe Hristos prin Sfânta Împărtășanie”, a mai spus Mitropolitul Clujului.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, dirijat de lect. univ. dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, precum și coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină „Sfântul Ioan Damaschin” și fondator al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca. La chinonic, grupul psaltic a susținut un minirecital de colinde.

La finalul slujbei, preotul paroh Sfefăniță Elefteriu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, iar câțiva copii din parohie l-au colindat pe ierarh. Drept răsplată pentru colind, Părintele Mitropolit le-a oferit tuturor cărți duhovnicești.

300 de ani de atestare documentară

După oficierea Liturghiei, Părintele Mitropolit Andrei, împreună cu clericii și credincioșii prezenți, s-a deplasat, în procesiune, la biserica de lemn, monument istoric, unde a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și preoții care au slujit la Sfântul Altar al bisericii din Someșu Rece. Lăcașul de cult, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, a fost edificat în anul 1723. Este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din zonă și păstrează câteva fragmente interesante din scena Judecății de Apoi.

Apoi, la căminul cultural „Lucia Stănescu” din sat, istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, a susținut o prelegere despre istoricul satului și al bisericii care anul acesta a împlinit 300 de ani de atestare documentară.

La eveniment au luat parte autorități locale, fii ai satului, precum și numeroși credincioși.

 

Scurt istoric

În Parohia Ortodoxă Someșu Rece, pe lângă biserica de zid, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, ridicată între ani 1931-1932, mai există o biserică veche de lemn, monument istoric, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, ce datează din anul 1723.

Dintre intervențiile care s-au făcut asupra bisericii de lemn, amintim amplele lucrări de restaurare și împrejmuire realizate de Direcția pentru Monumente, între anii 1971-1974. Între anii 2010 – 2011, la inițiativa unei asociații din localitate, șindrila edificiului a fost din nou schimbată, împreună cu alte lucrări de îngrijire a lăcașului și a incintei sale. Biserica nu este electrificată, iar tavanul pronaosului a fost înlocuit cu scândură nouă. După ce s-a ridicat biserică ortodoxă de zid, acest lăcaș nu a mai fost în folosință permanentă, în prezent funcționând ca muzeu. În proximitatea lăcașului există și o casă tradițională țărănească, binecuvântată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, în anul 2019, în contextul anului omagial al satului românesc.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Liturghia Darurilor în Parohia Sângeorz-Băi III

Vineri, 12 aprilie 2024, de la ora 16:00, la Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sângeorz-Băi (Parohia Sângeorz-Băi III), județul Bistrița-Năsăud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul,...