„Strămoșii ne îndeamnă să fim oameni ai lui Dumnezeu”. Hramul Mănăstirii de la Cristorel

de | iul. 20, 2023

În ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, joi 20 iulie 2023, Mănăstirea din localitatea Cristurel, Protopopiatul Dej, și-a serbat hramul de vară.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Sfânta Liturghie a fost oficiată aici de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de maici de aici. La slujbă au participat numeroși credincioși din zonă dar și oficialități centrale, județene și locale.

În cuvântul de învățătură, Părintele Dumitru a vorbit despre viața și minunile Sfântului Prorooc Ilie, dar a subliniat și faptul că oamenii trebuie să trăiască cu îndatorirea de a deveni oameni ai lui Dumnezeu, asemeni Sfântului pomenit astăzi.

„Orice funcție am ocupa în această societate, de la cel mai mic la cel mai mare, de la cel mai tânăr la cel mai în vârstă, trebuie să fim oamenii lui Dumnezeu. Dacă veți citi Cartea Regilor, din Vechiul Testament, veți vedea că Sfântul Prooroc a fost numit de multe ori, în mai multe ocazii, ca fiind om al lui Dumnezeu. Putem citi și aflăm și calitățile Proroocului care au dus la această concluzie, la această demnitate. Pentru că, a fi numit așa, omul lui Dumnezeu, este cu adevărat o demnitate, mai înaltă decât orice demnitate. Ce frumos spuneau părinții noștri: ești omul lui Dumnezeu! Moșii și strămoșii noștri ne îndemnau – fiți oameni ai lui Dumnezeu! A rămas această conștiință, și noi ca biserică trebuie să o păstrăm – să fim cu toții oamenii lui Dumnezeu!”

Scurt istoric

Mănăstirea de la Cristorel, ocrotită de Sfântul Ilie Tesviteanul și Sfântul și Dreptul Lazăr, este așezată la marginea hotarului satului Cristorel, comuna Așchileu, județul Cluj. Bazele acestui așezământ monahal au fost puse în anul 1998, ctitor fiind prof. Ilie Lazăr, împreună cu familia sa.

Complexul monahal este alcătuit din biserica veche de lemn, casa monahală, aflată în construcție, altarul de vară și clopotnița.

Mănăstirea de maici are în prezent o obște formată din 6 viețuitoare, aflate sub povățuirea maicii starețe, stavrofora Paraschiva Buculei şi a părintelui duhovnic Siluan Trâmbiţașu.

Mai multe poze: aici

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...