Tabăra de lucru germano-română de la Mănăstirea Piatra Fântânele

de | aug. 23, 2023

În perioada 21 august – 3 septembrie, la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud, se desfășoară tabăra de lucru germano-română (Workcamp 2023). În tabără participă tineri din Germania, care fac parte din cea mai mare asociație confesională de tineret a Bisericii Evanghelice, Das Evangelische Jugendwerk in Württemberg (EJW), precum și tineri din cadrul Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – filiala Cluj-Napoca.

Luni, 21 august, în debutul taberei de lucru, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor taberei și a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Totodată, Preasfinția Sa le-a adresat participanților un cuvânt duhovnicesc, a stat de vorbă cu ei, i-a binecuvântat pe fiecare în parte și le-a oferit iconițe.

Timp de două săptămâni, tineri germani și români, împreună cu obștea mănăstirii, vor ajuta la amenajarea unor noi spații pentru cei 36 de copii de care mănăstirea are grijă în prezent. De asemenea, vor avea loc momente de rugăciune, socializare, drumeții, conform pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, partener în cadrul taberei și apropiat al mănăstirii, care a spus că anul acesta se împlinesc 20 de ani de când se organizează astfel de tabere.

Activitatea misionară, didactică și pedagogică a maicilor

Obștea maicilor de la Piatra Fântânele, pe lângă programul administrativ-gospodăresc și duhovnicesc, se ocupă și de 36 de copii din cătunele îndepărtate ale zonei, pe care îi găzduiesc permanent sau temporar și îi ajută să meargă la școală.

Copiii au vârste cuprinse între 3 și 17 ani, iar o parte dintre ei au rămas fără unul dintre părinți sau provin din familii fără posibilități materiale. La mănăstire, ei se bucură de toată libertatea de care un copil are nevoie pentru a crește și a se dezvolta frumos. Maicile sunt implicate trup și suflet în educația lor și țin seama cu foarte multă atenție de înclinațiile pe care le au cei mici. Cu ajutorul lor și a unor profesori de specialitate, aceștia se pregătesc pentru materiile pe care le studiază la școală, dar studiază și pian, vioară, precum și alte instrumente.

Mănăstirea a avut menirea de a educa și forma tinerele generații încă de la înființare. Primul stareț, părintele Vasile Luncan, a fost cel care a sprijinit înființarea școlii din Piatra Fântanele, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când școala a fost închisă, el a fost cel care și-a asumat rolul de dascăl, predând lecții, în incinta mănăstirii, pentru copiii din zonă.

95 de ani de rugăciune și jertfă, în Pasul Tihuța

Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele este aşezată la cota 1.200, în Pasul Tihuța, la marginea drumului național DN17, ce unește Transilvania cu Bucovina. Aflat la graniţa dintre Transilvania şi Bucovina, aşezământul monahal este frecventat de mulţime de credincioşi din ambele regiuni, cărora li se adaugă numărul mare de turişti care tranzitează zona.

Biserica mănăstirii a fost construită în anul 1928, prin aprobarea înfiinţării unei mănăstiri de călugări. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în 11 aprilie 1995, s-a reînfiinţat mănăstirea, ca mănăstire de călugărițe. Câțiva ani mai târziu, s-au început lucrările de construcție la noua biserică de zid, lucrări care continuă și în prezent.

În prezent, la mănăstire viețuiesc 26 de maici, stareță fiind savrofora Pamfilia Solcan, iar duhovnic protosinghelul Gavril Horț.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Luminița Iloaie

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...