Tabăra Naţională de Literatură şi Arte Plastice „Arheus” Ocoliş

de | sept. 6, 2017

Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat între scriitorii şi artiştii plastici sosiţi la cea de a XII-a ediţie a Taberei de Literatură şi Arte Plastice „Arheus”, care se desfăşoară la „Casa Marchiş” de la Ocoliş, Maramureş, timp de două săptămâni, sub genericul „Unire-n cuget şi simţiri”. Este vorba de o tabără de creaţie, cenaclu, expoziţii şi spectacol, ce se desfăşoară sub egida Fundaţiei „Arheus”, preşedinte sculptorul Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş. PS Episcop Iustin a fost însoţit de arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, şi de pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, pictor bisericesc şi iconar.

Prima întâlnire cu artiştii a avut loc la intrarea în incinta care găzduieşte tabăra, unde sculptorul Ioan Marchiş a ridicat a troiţă din lemn. La baza acestei troiţe, artiştii prezenţi de-a lungul anilor în tabăra naţională de la Ocoliş au adus pământ de la mormintele a peste 200 de scriitori din toată ţară şi l-au pus la baza troiţei. PS Episcop Iustin a oficiat un parastas de pomenire pentru artiştii trecuţi la Domnul. La slujbă au fost prezenţi oficialităţi judeţene şi locale, scriitori şi pictori.

PS Episcop Iustin a oferit sculptorului Ioan Marchiş cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru activitatea de susţinere şi promovare a artei şi culturii creştine, a patrimoniului sacru al Maramureşului, a proiectelor comunităţilor creştine ortodoxe. „Biserica are datoria să recupereze şi să dea viaţă, să salveze o cultură românească creştină în naufragiu”, a spus PS Episcop Iustin. Ierarhul a primit în dar o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, din partea gazdelor.

Andrei Fărcaș

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Joi, 30 noiembrie 2023, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...