Teză de doctorat despre sensul teologic al frumuseții în opera lui Dostoievski, susținută de pr. Grigore-Toma Someșan, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

de | sept. 29, 2023

La Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vineri, 29 septembrie 2023, a fost prezentată, în susținere publică, o teză de doctorat, la disciplina Teologie Morală, despre sensul teologic al frumuseții în opera lui Dostoievski. Evenimentul a avut loc în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Autorul tezei de doctorat este părintele Grigore-Toma Someșan, preot la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Grigorescu, iar lucrarea elaborată, intitulată „Sensul teologic al frumuseții în opera lui Dostoievski – Romanele Idiotul, Demonii și Frații Karamazov –”, a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale de Teologie „Isidor Todoran” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, directorul de departament al instituției de învățământ teologic clujean.

În privința structurii, teza este alcătuită din patru părți. În prima parte este realizată o bio-bibliografie asupra lui Dostoievski. Partea a doua este dedicată așezării corpusului dostoievskian în contextul cultural și teologic al vremii. Partea a treia a tezei este închinată contemplării frumosului, iar în a parte ne este prezintă o analiză și o verificare a veridicității afirmației lui Dostoievski că frumusețea va mântui lumea.

„Dostoievski poate fi o punte de legătură între omul contemporan și teologie. De bună seamă, temele fascinante pentru întreaga lume sunt cele referitoare la libertate, iubire, rău, iad, eden, nihilism sau politică. Există un firesc aici, întrucât ele sunt teme mult mai  prezente în societatea contemporană. O temă regăsită la Dostoievski și pe care o propun ca fiind relevantă pentru teologia morală și spirituală este tema frumosului. Frumosul vine din cer, asumă abisul și se reîntoarce în cer. Aceasta este imaginea frumosului regăsită în cele trei mari romane: Idiotul, Demonii și Frații Karamazov”, a spus autorul tezei.

Componența comisiei de doctorat a fost următoarea: președinte  – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; conducător ştiinţific – pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); referenți: pr. prof. univ. dr. Ioan Teșu (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), pr. prof. univ. dr. Vasile Vlad (Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad) și conf. univ. dr. Nicolae Turcan (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca).

Conform metodologiei, îndrumătorul de doctorat și membrii comisiei au dat citire referatelor și au adresat întrebări pe marginea temei. La finalul susținerii, candidatului la titlul de doctor în Teologie, membrii comisiei i-au acordat calificativul „Foarte bine” cu „Magna cum laude”.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și l-a felicitat pe părintele Grigore-Toma Someșan pentru munca depusă în realizarea lucrării științifice, apreciind, totodată, urcușul său academic, profesional și duhovnicesc.

Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească, acesta fiind depus de noul doctor în Teologie, pr. Grigore-Toma Someșan, în capela facultăţii.

La eveniment au participat numeroși invitați: clerici, teologi, membri ai familiei, prieteni și colegi. Printre cei prezenți s-au numărat: vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca, protopopul de Cluj I – preotul Dan Hognogi, protopopul de Cluj II – preotul Alexandru Constantin Ciui și primarul comunei Mociu – Vasile Focșa.

Teza poate fi consultată la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Pr. Grigore-Toma Someșan este absolvent al studiilor de licență și master din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În prezent, acesta este preot la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul clujean Grigorescu și realizatorul rubricii „Cărți vechi și noi” de la Radio Renașterea. Cu acest prilej, întreaga redacție, în frunte cu directorul radioului – arhid. Dan-Grigore Văscu, îi transmite felicitări și îi dorește spor și putere de la Domnul în toată activitatea pastoral-misionară.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...