Toamna Muzicală Clujeană – Fall into Classic | Filarmonica de Stat „Transilvania”

de | oct. 22, 2023

Ultima săptămână a festivalului Toamna Muzicală Clujeană debutează cu o serie de recitaluri al căror numitor comun îl reprezintă muzica de cameră. Lucrări clasice se vor regăsi alături de creații contemporane, cu sonorități neașteptate și ingenioase. Suita de evenimente va avea loc la Studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

Luni, 23 octombrie 2023, ora 19.00 vor urca pe scena studioului de concerte al Academiei clujene de muzică, Cvartetul Transilvan alături de violoncelistul Filip Papa. Melomanii vor putea audia lucrări semnate de Ludwig van Beethoven – Cvartetul de coarde nr. 11 în fa minor, op. 95, Serioso și Franz Schubert Cvintetul în Do major cu două violoncele, D. 956.

Cvartetul Transilvan, format din Gabriel Croitoru – vioara I, Nicușor Silaghi – vioara a II-a, Marius Suărășan – violă și Vasile Jucan – violoncel, a fost fondat în anul 1987, obținând, atunci, într‑o perioadă relativ scurtă de timp, numeroase premii și distincții naționale. Intensa activitate artistică a Cvartetului se reflectă în multiplele concerte, susținute întotdeauna la un înalt nivel, în România și în întreaga lume. Cvartetul a participat la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Aspen Music Festival, Ravinia Festival, cele din Aldeburgh, Bath, Edinburgh, Belfast, Kuhmo, Bad Gleichenberg, Salzburg, Chemnitz, Salamanca, Eche-sur-Alzette, Aix-en-Provence.

Repertoriul Cvartetului cuprinde creații ale marilor compozitori clasici, romantici, moderni și contemporani (incluzând realizarea unui mare număr de prime audiții absolute).

În cei peste treizeci de ani de activitate artistică, Cvartetul Transilvan a susținut numeroase concerte, reprezentând totodată România și prin recitaluri organizate cu ocazia evenimentelor importante și a întâlnirilor diplomatice la nivel înalt (Consiliul Europei, Comisia Europeană, vizite prezidențiale, aniversări naționale).

Pe lângă activitatea artistică, membrii Cvartetului Transilvan îndrumă și o serie de tineri valoroși prin activitatea didactică pe care o desfășoară în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și al Universității de Muzică din București.

Filip Papa, la rândul său, este unul dintre muzicienii de elită români, recunoscut la nivel internațional mai ales în postura sa de violoncelist al cvartetului de coarde de stat „Ad Libitum” al Filarmonicii  „Moldova” din Iași, alături de violoniștii Remus Azoiței, Șerban Mereuță și violistul Bogdan Bisoc.

Cu o carieră de peste 35 de ani, în calitate de solist, Filip Papa a concertat în unele dintre cele mai importante și celebre săli din lume, precum Cortot la Paris, Diligentia în Haga, Konzerthaus Berlin, Conzertgebouw în Amsterdam, Kaisersaal în Frankfurt, Wigmore Hall in Londra, I.C.R. Londra, Beethoven Haus în Bonn, Ateneul Roman și Sala Radio la București, și multe altele.

În prezent, Filip Papa este solist concertist al Filarmonicii  „Moldova”  din Iași și lector doctor al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Mai multe din Cultură | Arhiva
„Te aștept!” și „Cenușăreasa”, la Teatrul „Puck”

„Te aștept!” și „Cenușăreasa”, la Teatrul „Puck”

Artiștii Teatrului „Puck” vor prezenta, la finalul acestei săptămâni, spectacolele „Eljöhetnél hozzám!”/ „Te aștept!” și „Cenușăreasa”. Pe scena Teatrului „Puck” (str. I. C. Brătianu nr. 23) este programat pentru sâmbătă, 2 martie, de la ora 11:00, spectacolul...

Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Târg de Mărțișor la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Handmade Transilvania, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită în perioada 28 februarie-2 martie 2024 la Târgul de Mărțișor. Pe perioada târgului, vor fi...

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

4 + 1 = Cvartetul Transilvan alături de flautistul János Bálint

Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vă așteaptă să îi treceți pragul pentru a participa la o seară dedicată muzicii de cameră în compania Cvartetului Transilvan (Gabriel Croitoru - vioara I, Nicușor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărășan -...