Un secol de la nașterea preotului mărturisitor Nicolae Bordașiu: Nu am nici o armă în afară de Sfânta Scriptură

de | mai 22, 2024

În data de 22 mai se împlinesc 100 de ani de la nașterea preotului mărturisitor Nicolae-Ioan Bordașiu. „Vă așteptam. Să știți că nu am nici o armă în afară de Sfânta Scriptură”, le-a spus părintele celor care au venit să îl aresteze după 7 ani de pribegie.

Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în satul Sabolciu din judeţul Bihor. A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti și a făcut parte din grupul de tineri al Mișcării Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim.

În anul 1948 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”. De la aflarea verdictului a pribegit 7 ani prin satele din Bihor, fiind prins de Securitate în anul 1955. A făcut 9 ani și 2 luni de închisoare, după cum a mărturisit într-un interviu acordat Ziarului Lumina, în anul 2017.

„Am avut cu mine peste tot Sfânta Scriptură, citind-o în această perioadă de vreo cinci ori din scoarță în scoarță. A fost cea mai frumoasă și cea mai profundă lectură a vieții mele. În tot acest timp plecam dintr-o localitate în alta, dar întotdeauna Bunul Dumnezeu m-a ocrotit. La finalul acestei perioade, prin 1955, eram destul de istovit”.

Au urmat ani grei de închisoare în Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic în perioada 1955-1964.

Eliberare

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul „Ioan Cantacuzino”, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oară în România gama globulina din sânge retroplacentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Preotul Profesor Dumitru Stăniloae.

În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut de la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.

Părintele Nicolae Bordașiu a fost decorat în anul 2017 cu Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române.

În data de 9 noiembrie 2018, la vârsta de 94 de ani a trecut la viața veșnică, fiind înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica din județul Ilfov.

Pomenire

Episcopul Siluan al Ungariei a oficiat marți o slujbă de pomenire la Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală, unde a slujit Părintele Bordașiu aproape trei decenii.

Preasfinția Sa a subliniat că preotul mărturisitor „a fost cunoscut și apreciat de românii din țara vecină pentru că, în urmă cu mai bine de 200 de ani, când s-a întemeiat una dintre cele mai importante parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, de la Micherechi, oameni harnici l-au adus de dincolo de granițe pe un înaintaș al părintelui, preotul Ioan Bordaș, pe care românii de acolo și l-au amintit, prețuindu-l pe urmașul său”.

Românii din Micherechi l-au cinstit pe urmașul celui care a contribuit la înființarea comunității lor și i-au îndeplinit una dintre dorințele sale, aceea de a construi „o troiță din marmură, pe care a numit-o Monumentul strămoșilor și care a fost amplasată în parcul din fața bisericii românești din Micherechi, pe care sunt trecuți înaintașii sfinției sale, care au avut un rol important în viața acestei comunități”, a explicat ierarhul.

La slujbă a participat și prezbitera Rodica-Gabriela Bordașiu, soția Părintelui Nicolae Bordașiu.

Foto credit: Ziarul Lumina

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Un secol de la nașterea Arhimandritului Iachint Unciuleac

Arhimandritul Iachint Unciuleac s-a născut în data de 10  septembrie 1924 în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, județul Iași, primind la botez numele Ioan. La vârsta majoratului a participat la Al Doilea Război Mondial, după care s-a înscris la Școala de Cântăreți...

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

84 de ani de la martiriul Protopopului Aurel Munteanu

Cu 84 de ani în urmă, în 10 septembrie 1940, Părintele Aurel Munteanu, primul protopop al Huedinului, trecea la cele veșnice ucis de un grup de soldați străini adepți ai unei ideologii naționaliste extremiste. Martiriul său s-a datorat faptului că  era recunoscut ca...

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

5 septembrie este Ziua internaţională a carităţii

Ziua internaţională a carităţii este celebrată în fiecare an în data de 5 septembrie și are ca obiectiv sensibilizarea şi mobilizarea oamenilor, a ONG-urilor şi a altor forţe interesate din întreaga lume pentru a-i ajuta pe alţii, prin voluntariat şi prin activităţi...

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

Iuliu Hațieganu (n. 14 aprilie 1885 – 4 septembrie 1959)

„Medicina este ştiinţa şi conştiinţa încălzite de iubire faţă de oameni” spunea medicul, profesorul și academicianul clujean Iuliu Hațieganu. S-a născut la 14 aprilie 1885 în satul Dârja din comuna Panticeu și a copilărit în comuna Cojocna. A făcut studiile primare în...