Vecernia Mare și Ipopsifierea Arhimandritului Gherontie Ciupe – Arhiereu-vicar ales al Episcopiei Devei și Hunedoarei

de | feb. 18, 2023

La Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva a fost oficiată sâmbătă seara, 18 februarie 2023, slujba de ipopsifiere a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe, rânduială prin care Arhiereul-vicar ales al Episcopiei Devei și Hunedoarei a fost anunțat și chemat oficial la treapta arhieriei.

Vecernia Mare a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, împreună cu soborul slujitor. În continuare, rânduiala de ipopsifiere a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Daniil.

La final Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a rostit cuvântul de învățătură intitulat „Episcopul – chip de lumină în mântuirea credincioșilor”, vorbind despre demnitatea și responsabilitatea slujirii arhiereului ca părinte duhovnicesc, învățător și păzitor al dreptei credințe și al unității Bisericii.

Duminică, 19 februarie 2023, de la ora 9:00, în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva, se va oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de un sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în cadrul căreia va fi săvârșită hirotonia întru arhiereu a Preacuviosului Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe. După săvârșirea Sfintei Liturghii, va avea loc ceremonia instalării noului Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, care va purta titulatura Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul.

La evenimentul solemn va participa și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

https://www.youtube.com/watch?v=Rz0RQuoBR9A&ab_channel=TRINITASTV

 

Arhimandritul Gherontie Ciupe s-a născut la 1 iunie 1966 în satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj. Între anii 1989 și 1994 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, absolvind în anul 1998 Facultatea de Teologie din Craiova, secția Teologie Pastorală. A beneficiat de o bursă de studiu la Padova, Italia, în anul 2003. A urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a realizat teza de doctorat cu titlul „Taina pocăinței și reconstrucția sinelui”, obținând titlul de doctor în teologie în anul 2020.

A fost tuns în monahism în anul 1990. A fost hirotonit ieromonah în anul 1992, iar în anul 2000 a fost hirotesit arhimandrit. În perioada 2010-2018 a îndeplinit funcția de vicar administrativ eparhial, din 2018 până în 2021 consilier eparhial, iar din 2021 până în prezent funcția de vicar administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Vezi mai multe detalii în CV-ul viitorului ierarh.

Mai multe fotografii AICI

Sursa: Episcopia Devei și Hunedoarei

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...